Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H Aνεξαρτησίας, ο «διχασμός» και το μέλλον του ιστορικού κέντρου

Εικόνα του άρθρου H Aνεξαρτησίας, ο «διχασμός» και το μέλλον του ιστορικού κέντρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/08/2022, 23:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από 1η Ιουλίου, η οδός Ανεξαρτησίας έχει μια μικτή λειτουργία: Τις καθημερινές, από τις 15:00 είναι πεζόδρομος, όπως και τα σαββατοκύριακα (μετά τις 15:00 του Σαββάτου). Η απόφαση αυτή για δοκιμαστική λειτουργία είχε παρθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων τον Ιούνιο.

Η δοκιμαστική περίοδος είχε οριστεί σε 2+2 μήνες –κάπου τώρα δηλαδή θα πρέπει να εξεταστεί η παράταση ή μη της δοκιμαστικής περιόδου. Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε δεσμευτεί ότι θα αναθέσει σε σύμβουλο την υπηρεσία παρακολούθησης και καταγραφής των στοιχείων που θα προκύψουν από τη μικτή λειτουργία της Ανεξαρτησίας.

Όπως και πριν, έτσι και τώρα, η (δοκιμαστική) πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας δεν βρίσκει σύμφωνους όλους όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Έμποροι και καταστηματάρχες ζητούν την κατάργηση του πιλοτικού μέτρου και εκτιμούν ότι ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου έχει οδηγήσει σε μείωση της εμπορικής κίνησης. Ζητούν δε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα.

Παρέμβαση για την υπόθεση κάνει σήμερα και ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα». Στην ανακοίνωσή του, ο σύλλογος δεν μένει μόνο στο ζήτημα της πεζοδρόμησης ή μη της Ανεξαρτησίας, αλλά θέτει μια σειρά από ζητήματα ανάδειξης του ιστορικού κέντρου. Γι αυτό και ζητάει σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραπέμποντας και σε σχετική δέσμευση του προέδρου του σώματος Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Για τα της πεζοδρόμησης, ζητάει να υπάρξει ενημέρωση από πλευράς Δήμου σχετικά με τις μετρήσεις ροών και κυκλοφοριακών δεδομένων (κατά το διάστημα της πιλοτικής πεζοδρόμησης) όπως είχε αποφασιστεί να γίνει.

Για τον σύλλογο είναι όμως σημαντικό να συζητηθούν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τα υπόλοιπα ζητήματα. Όπως τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα, η διαχείριση της καθαριότητας, ο ελλιπής φωτισμός… Κι όχι μόνο. Ο σύλλογος ζητά την ολοκλήρωση του έργου του open mall και ένα κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα εμπορικά καταστήματα. Το κανονιστικό πλαίσιο υπάρχει πάντως. Το αν τηρείται ή όχι, είναι ένα μεγάλο ζήτημα.

«Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μιας περιοχής δεν εξαρτάται μόνο από την κίνηση ή όχι των οχημάτων κάποιες ώρες της ημέρας. Όταν η περιοχή: είναι βρώμικη και σκοτεινή, δεν επιτρέπει την εύκολη και ομαλή πρόσβαση σε κατοίκους και επισκέπτες, είναι εγκαταλειμμένη από τους φορείς που είναι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι για την εύρυθμη λειτουργία της και τη διατήρηση της φυσιογνωμίας και του παραδοσιακού της χαρακτήρα, είναι χωρισμένη σε μεν και δε, τότε δυστυχώς τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύνονται αλλά πολλαπλασιάζονται» αναφέρει ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα».

Ο σύλλογος, κλείνοντας την ανακοίνωσή του, προσκαλεί τις δημοτικές παρατάξεις να καταθέσουν τις θέσεις τους για το ιστορικό κέντρο «μιας και ουσιαστικά βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο» όπως αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back