dodoni back
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμος: Μόνο ένα πραγματικό ερώτημα υπάρχει

Εικόνα του άρθρου Γράμμος: Μόνο ένα πραγματικό ερώτημα υπάρχει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2024, 12:16
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας δρόμος διανοίγεται σε προστατευόμενη περιοχή Natura, στον Γράμμο, από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Στρατό. Ακολουθεί σωρεία καταγγελιών για απουσία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και για τη σκοπιμότητα της παρέμβασης.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ και το Δασαρχείο κάνουν αυτοψίες, σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν ερωτήσεις στη Βουλή, η Εισαγγελία Ιωαννίνων διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, τα δημοσιεύματα στον Τύπο είναι δεκάδες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης έρχεται να επιβεβαιώσει παράλληλα ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση και προσπαθεί να κρατήσει τις αποστάσεις του από το θέμα, παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη και στην επικείμενη αυτοψία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Σημειωτέον ότι ο κ. Σκυλακάκης απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα του ΟΦΥΠΕΚΑ, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία ελέγχου (στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιάννη Τσίμαρη).

Και παρόλα αυτά ο δρόμος συνεχίζεται κανονικά από την Περιφέρεια Ηπείρου (με τον Στρατό να… αποσύρεται διακριτικά, από την περιοχή παρέμβασής του, στην πλευρά της Δυτικής Μακεδονίας), σύμφωνα με τις καταγγελίες.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιχειρεί να δικαιολογήσει το πώς και γιατί ενεπλάκη σε αυτή την υπόθεση. Αρχικά ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είχε επικαλεστεί αίτημα του ΓΕΣ και ένα «εμπιστευτικό έγγραφο» για τον επίμαχο δρόμο.

Το υπουργείο, από τη μεριά του, λέει ότι το αίτημα ήταν της Περιφέρειας Ηπείρου και ότι το ίδιο αποφάσισε να συμμετάσχει «στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στην τοπική κοινωνία» και για «εθνικούς λόγους» (σύνδεση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, περίπολοι πυρασφάλειας κλπ). Οι οποίοι προέκυψαν… παρεμπιπτόντως. Το παράδοξο της υπόθεσης, βέβαια, ενισχύεται και από το γεγονός ότι το μισό έργο το ανέλαβε ο Στρατός και το άλλο μισό η Περιφέρεια. «Εθνικοί λόγοι» μόνο στη Δυτική Μακεδονία…

Πολύ ενδιαφέρον έχει όμως το έγγραφο στρατιωτικής υπηρεσίας προς τον ΟΦΥΠΕΚΑ, στο περιεχόμενο του οποίου αναφέρεται και η «Καθημερινή» σε σημερινό της δημοσίευμα με την υπογραφή του δημοσιογράφου Γιώργιου Λιάλιου. Στο έγγραφο αυτό, η στρατιωτική υπηρεσία υποστηρίζει ότι για τον δρόμο αυτόν (σ.σ. στον οποίο εκτιμά ότι γίνεται συντήρηση και όχι διάνοιξη) δεν χρειαζόταν περιβαλλοντική αδειοδότηση –άρα δεν ήταν αναγκαία η απεύθυνση στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επικαλείται, μάλιστα, μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης: την ύπαρξη δεξαμενών καυσίμων!

Οι δικαιολογίες αυτές στρατιωτικού τύπου θολώνουν το τοπίο, και περισσότερο προκαλούν περισσότερα ερωτήματα παρά δίνουν απαντήσεις. Και τα διλήμματα περί προϋπάρχοντα (1948) ή μη δρόμου, δεν έχουν καμία σημασία.

Ο Γράμμος είναι ενταγμένος σε περιοχή Natura εδώ και δύο δεκαετίες. Το καθεστώς προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι το ίδιο με τη δεκαετία του ’50. Ούτε οι ανάγκες στην κτηνοτροφία (την οποία έσπευσε να επικαλεστεί ο κ. Καχριμάνης). Επιπλέον, τα παιχνίδια με τις λέξεις συσκοτίζουν και δεν διαφωτίζουν.

Το ερώτημα που υπάρχει, είναι ένα και μοναδικό: Θέλουμε ή δεν θέλουμε να διατηρηθεί μια προστατευόμενη περιοχή, όπως είναι ο Γράμμος; H απάντηση θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και δεδομένη για όλους.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3