ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από το «εμπιστευτικό έγγραφο του ΓΕΣ»… στους κτηνοτρόφους

Εικόνα του άρθρου Από το «εμπιστευτικό έγγραφο του ΓΕΣ»… στους κτηνοτρόφους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2024, 17:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις τελευταίες μέρες, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, για να δικαιολογήσει τη διάνοιξη δρόμου στον Γράμμο, βάζει μπροστά τους κτηνοτρόφους. Ότι ο δρόμος γίνεται γι αυτούς. Και το «εμπιστευτικό έγγραφο» του Στρατού; Γιατί ένα τέτοιο έγγραφο επικαλέστηκε όταν δέχτηκε ερωτήσεις από την αντιπολίτευση για τον δρόμο σε προστατευόμενη περιοχή.

Κι όλως τυχαίως, η περιφερειακή αρχή ανακοίνωσε ότι σήμερα τον κ. Καχριμάνη επισκέφτηκαν «κτηνοτρόφοι της Ηπείρου (άνω των 30) οι οποίοι μετακινούνται τους θερινούς μήνες στην περιοχή του Γράμμου».

Έγινε και μια σύσκεψη, όπου οι κτηνοτρόφοι «τον ευχαρίστησαν για τον καθαρισμό του προϋπάρχοντος δρόμου στην περιοχή Πληκατίου». Από τη μια μεριά της κορυφής Γκέσου του Γράμμου βρίσκεται το Πληκάτι, και από την άλλη η Αετομηλίτσα, όπου την Κυριακή έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Καχριμάνης «κινητοποίησε» κάποιους κτηνοτρόφους-κατοίκους-νυν και πρώην προέδρους της Αετομηλίτσας, όπως και της κοινότητας Γράμμουστας του νομού Καστοριάς για να βγει ανακοίνωση υπέρ της διάνοιξης του δρόμου.

Στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου καταγράφει τοποθετήσεις των κτηνοτρόφων σύμφωνα με τις οποίες «αν εγκαταλείψουμε την κτηνοτροφία, ο Γράμμος, όπως και άλλες ορεινές περιοχές της Ηπείρου, θα αφεθούν στην τύχη τους και θα γίνουν έρμαια των κάθε λογής παρανόμων». Τοποθετήσεις που επιβεβαιώνουν τα όσα έχει πει ο κ. Καχριμάνης. Επιπλέον, οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι χαρακτήρισαν «απόλυτα αναγκαίες τις εργασίες που έγιναν και τις οποίες επίμονα ζητούσαν εδώ και χρόνια».

Η περιφερειακή αρχή προσπαθεί παράλληλα να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις λέγοντας ότι αυτές οφείλονται σε παραπληροφόρηση. Και επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να επιτραπεί εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε υψόμετρα άνω των 1200 μ.» όπως και ότι «η βελτίωση του δρόμου δεν συνδέεται με τα πολεμικά γεγονότα του εμφυλίου πολέμου» (σε αυτό το σημείο χαρακτήρισε αβάσιμες τις αιτιάσεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αν και η δεύτερη δεν έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση).

Βέβαια, δεν απάντησε στην… «παραπληροφόρηση» περί απουσίας αδειοδοτήσεων.

Είπε επίσης –σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση- ότι «σε συνεργασία με τον Στρατό υλοποιήθηκε ό,τι είχε ζητηθεί και είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση που είχε γίνει στο χωριό Γράμμος». Δεν διευκρίνισε όμως με ποιους έγινε αυτή η συνάντηση.

Τέλος, η σύσκεψη έκλεισε με τον κ. Καχριμάνη να πετάει το «τυράκι» περί καθιέρωσης μιας ειδικής κατηγορίας προϊόντων ποιότητας «που θα φέρουν τη σφραγίδα της αλπικής ζώνης»…

Σημείωση: Παρενθετικά, η περιφερειακή αρχή επισημαίνει ότι «οι εκτάσεις της περιοχής Πληκατίου περιλαμβάνονται στη διανομή έτους 1959 του υπουργείου Γεωργίας με συνολική έκταση 44312 στρέμματα και μήκος αναγνωρισμένου δρόμου 15 χιλιομέτρων».

Διαβάστε: Μια βαριά «σκιά» πάνω στον Γράμμο

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back