dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Γράμμος εμπιστευτικόν»: Φτωχές εξηγήσεις, πολλές αντιδράσεις για τον δρόμο στα 2.000μ.

Εικόνα του άρθρου «Γράμμος εμπιστευτικόν»: Φτωχές εξηγήσεις, πολλές αντιδράσεις για τον δρόμο στα 2.000μ.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/10/2024, 18:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «εμπιστευτικός δρόμος» που ανοίγει η Περιφέρεια Ηπείρου σε υψόμετρο 2000μ. στον Γράμμο, στον Γκέσο, φέρνει τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη για άλλη μια φορά τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος.

Η απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου (με απευθείας ανάθεση) να διανοίξει ένα δρόμο, σε ορειβατικό μονοπάτι, στη μέση του πουθενά, σε προστατευόμενη περιοχή, αλλά και οι πελιδνές εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Καχριμάνης περί «εμπιστευτικών λόγων» του στρατού, αποτροπής των… κλεφτών του λουλουδιού του Δαρβίνου και των αγελάδων κ.α., έχει δημιουργήσει σημαντικές αντιδράσεις.

Η πιο πρόσφατη είναι αυτή του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων που διοργανώνει δύο αναβάσεις, την προσεχή Κυριακή. Μια την τακτική του, στην Τριγγία και μια ακόμα στην κορυφή Κιάφα του Γράμμου, ως διαμαρτυρία για την «χωρίς άδεια από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στο ιστορικό και προστατευόμενο βουνό».

Νωρίτερα, αντέδρασε, με αιχμές προς την Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Νεστορίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν ρωτήθηκε ή ενημερώθηκε ποτέ και επιπλέον, ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι αυθαίρετες και παραπέμπουν σε «τριτοκοσμικό κράτος». Σημειωτέον ότι ο περιφερειάρχης Ηπείρου έχει υποστηρίξει ότι προϋπήρχε ο δρόμος. 

Φτωχές είναι και οι μέχρι στιγμή εξηγήσεις των αρχών. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο ουσιαστικά παρέπεμψε ο κ. Καχριμάνης, στην προσπάθειά του να μοιραστούν οι ευθύνες, δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής απαντήσεις.

Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι ο Δήμος Κόνιτσας δεν έχει πάρει ακόμα θέση στην υπόθεση.

Στο μεταξύ, αναμένονται τα επίσημα πορίσματα του δασαρχείου και του ΟΦΥΠΕΚΑ που κάνανε αυτοψίες χτες (8/10). 

Μέχρι στιγμής υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τη «σκοπιμότητα» του δρόμου, πέραν της ανάγκης… στρατιωτικής αναχαίτισης κοπαδιών ζώων και «κυνηγών λουλουδιού του Δαρβίνου» που μπαίνουν από «γείτονα χώρα» που επικαλέστηκε ο κ. Καχριμάνης.

  • Μια, είναι η αστυνόμευση της περιοχής.
  • Μια, είναι η πρόσβαση σε μνημείο του εθνικού στρατού για τους «αγώνες Γράμμου 1948-1949».
  • Μια τρίτη, είναι η ευκολότερη πρόσβαση σε παρεκκλήσι που βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο μνημείο. Το 2021 έγιναν τα θυρανοίξια της εκκλησίας της Παναγίας, η οποία ανεγέρθηκε στη μνήμη των πεσόντων του εθνικού στρατού με πρωτοβουλία του Φράγκου Φραγκούλη, πρώην αρχηγού ΓΕΣ και υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Φραγκούλης είχε ανταποκριθεί στο αίτημα του μητροπολίτη Κονίτσης, γνωστού για τις διχαστικές και μισαλλόδοξες απόψεις που εκπροσωπεί, απόψεις τις οποίες γενικά συμμερίζεται και ο πρώην υπουργός.

Ένα βασικό ερώτημα όμως είναι, γιατί από τη μια μεριά ανέλαβε τη διάνοιξη ο στρατός (και για ποιον λόγο) και γιατί από την άλλη, την από εδώ δηλαδή, την ανέλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου.

Επαρκείς απαντήσεις, για άλλο ένα θέμα όπου πρωταγωνιστεί η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν έχουν δοθεί.

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή. Σχετικές ερωτήσεις κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3