ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από μονοπάτι… δρόμος, στον Γράμμο

Εικόνα του άρθρου Από μονοπάτι… δρόμος, στον Γράμμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2024, 21:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι δουλειά έχει μια μπουλντόζα σε υψόμετρο 2.200 μ. στον Γράμμο; Ο Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου καταγγέλλει τη διάνοιξη παράνομου δρόμου εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura, καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική περιβαλλοντική μελέτη.

Όπως αναφέρεται, στην περιοχή επιχειρεί μπουλντόζα από την κορυφή Γκέσος με κατεύθυνση προς τις κορυφές Περήφανο και Κιάφα -μέχρι στιγμής έχει διανοιχτεί δρόμος περίπου 1,5 χιλιομέτρου.

Αν δεν υπάρχει μελέτη, τι υπάρχει; Προς το παρόν, σύμφωνα με τον σύλλογο, υπάρχει μια απευθείας ανάθεση για παροχή υπηρεσιών με τίτλο «Αποκατάσταση βατότητας από μνημείο ‘Γκέσου’ έως όρια νομού στο Γράμμο» με υπογραφή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη. Πρόκειται για άλλη μια απευθείας ανάθεση ύψους 24.800 ευρώ με τον ανάδοχο να δίνει έκπτωση μόλις 1%.

Στον «δρόμο» που επιχειρεί η μπουλντόζα για την «αποκατάσταση της βατότητας» υπάρχει ένα ορειβατικό μονοπάτι, μέρος του οποίου έχει αποκτήσει πια χαρακτηριστικά δρόμου.


Σημειωτέον ότι στις 3 Σεπτεμβρίου η Περιφερειακή Επιτροπή είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία τη διάθεση πίστωσης 24.800 ευρώ για την υλοποίηση της εν λόγω «αποκατάστασης βατότητας». Στη σχετική εισήγηση σημειωνόταν (αυτολεξεί) το εξής… ασαφές: «Αφορά χωματουργικές εργασίες που θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή των ορίων του Νομού Ιωαννίνων, στον Γράμμο σε χωμάτινο οδικό δίκτυο που όμορα δημοτικά διαμερίσματα, καθώς και του χώρου που βρίσκεται το μνημείο ‘Γέσου’. Θα γίνει πλήρης καθαρισμός του οδικού δικτύου, εξυγίανση των καθιζήσεων, διαμόρφωση τάφρων και καθαρισμός ρεμάτων»!

Ο Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών έχουν κάνει ήδη καταγγελία στο Δασαρχείο Κόνιτσας, ενώ την ίδια ώρα προσπαθεί να διαλευκάνει τι συμβαίνει από την άλλη πλευρά του Γράμμου, καθώς και από εκεί φαίνεται να υπάρχει… μια κινητικότητα.

Όσον αφορά τα εδάφη… της Ηπείρου, ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης έχει την ευκαιρία να δώσει εξηγήσεις κατά την αυριανή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, της επιτροπής αυτής που πήρε την απόφαση να εγκρίνει την πίστωση για την υλοποίηση της εν λόγω παρέμβασης.


... και το μονοπάτι που δεν έχει γίνει ακόμη δρόμος

ΣΧΟΛΙΑ
Νίκος Γ
Καταστρέφουν τον Γράμμο με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Κάθε διάνοιξη δρόμου σε ορεινό όγκο επιφέρει μια οικολογική υποβάθμιση και κατακερματίζει βιότοπους και παράλληλα διευκολύνει την πρόσβαση, δηλαδή πολλαπλασιάζει τις οχλήσεις. Ειδικότερα για τον Γράμμο, όπως και για άλλα "άπαρτα βουνά" της ελληνικής ιστορίας ( δεν αναφέρομαι στο τραγικό εμφύλιο) οι διανοίξεις δρόμων επιφέρουν την στρατιωτική - αντιστασιακή τους "υποβάθμιση". Το σκεφτόμαστε ως έθνος αυτό; Τώρα έχουμε ειρήνη και συνεπώς ασφάλεια στις πόλεις και τα χωριά . Για χιλιάδες χρόνια κάθε φορά που δεν είχαμε ασφάλεια στα απάτητα βουνά καταφύγαμε. Αυτό έκαναν φυσικά και όλοι οι λαοί που ακουμπούσαν σε βουνά. Οι Ελβετοί συνεχίζουν να το κάνουν με ιδιαίτερη προσήλωση και επιμέλεια: Είναι "εθνική πολιτική ασφάλειας" οι κατά το δυνατόν περιορισμένες διανοίξεις ορεινών δρόμων. Θεωρούν τις διανοίξεις στρατιωτική - αντιστασιακή υποβάθμιση και για εκρινθυ το αυτό είναι πολύ σοβαρό, όπως είναι πολύ σοβαρή η εκπαίδευση των Ελβετών εφέδρων και το δόγμα της καθολικής τους αντίστασης σε εισβολή. Είναι ανόητοι οι Ελβετοί ;Το βιωτικό τους επίπεδο αλλά μαρτυρά. Έτσι δεν είναι;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3