Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Γκεμπελισμός»: Από τα λάθη ως την εργαλειοποίηση

Εικόνα του άρθρου «Γκεμπελισμός»: Από τα λάθη ως την εργαλειοποίηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2022, 21:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική αρχή αποφάσισε να δώσει συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο, στην ατυχή και λανθασμένη πολιτικά και ιστορικά αναλογία που έκανε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ανέδειξε ξανά το προφανές, ότι η αναλογία είναι ανιστορική και επικίνδυνη και στη συνέχεια, αποφάσισε να την «εργαλειοποιήσει» και αυτός, κάνοντας ένα διπλό «ανφέρ»: Πρώτον, απάντησε στον κ. Μπέγκα ενώ αυτός ήταν απών από το δημοτικό συμβούλιο και δεύτερον, ενώ ο ίδιος είχε καλέσει σε «σύνεση και χαμηλούς τόνους» ενόψει της προεκλογικής περιόδου (και ενώ είχε προηγηθεί ανακοίνωση της παράταξης).

Ο κ. Ελισάφ δεν ήταν ποτέ χαμηλών τόνων και άρπαξε όλες τις πολιτικές ευκαιρίες που του πρόσφερε η αντιπολίτευση. Η κακή αναλογία του κ. Μπέγκα, για την οποία ο ίδιος πήρε την ευθύνη, είναι προβληματική γιατί την ίδια στιγμή, στην γιαννιώτικη κοινωνία είναι υπαρκτές οι «αιτιάσεις» που συνδέουν την προβληματική πολιτική της δημοτικής αρχής με την ισραηλίτικη καταγωγή του δημάρχου. Και γίνεται πιο προβληματική, όταν μια εκδοχή της εκφέρεται από πολιτικά πρόσωπα. Σημειωτέον ότι ο κ. Μπέγκας έκανε νέα ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό για το θέμα, απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες της παράταξης και της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Γι αυτό, εξίσου ατυχής και προβληματική ήταν και η θέση της παράταξης «Ιωάννινα_2023» που τη χαρακτήρισε «προσωπική αντιπαράθεση» και «κοκορομαχία», τόσο σε δηλώσεις της κας Καλογιάννη, όσο και στην τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν είναι τέτοια και εκτός από τη γενικόλογη καταδίκη, η παράταξη θα έπρεπε να ήταν πιο ευαίσθητη και σε άλλες περιστάσεις, που την αφορούν άμεσα.

Από εκεί και πέρα όμως, η δημοτική αρχή επιμένει να απαξιώνει την κριτική που της γίνεται με κάθε πιθανό (και υπεροπτικό) τρόπο, παρότι έχει βρεθεί δεκάδες φορές μέχρι τώρα να «κλέπτει οπώρας» με λάθος αποφάσεις, «φωτογραφικές» πράξεις κ.α.

Στην προ ημερησίας συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, ο Στέφανος Ζούμπας, εκ μέρους της «Ενότητας Πολιτών» κάλεσε την παράταξη του δημάρχου «να διαβάζει καλύτερα τις ανακοινώσεις» και υπενθύμισε ότι η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πάρει πλείστες όσες πρωτοβουλίες: «Όταν κάναμε ανθρώπινη αλυσίδα (σ.σ. στο Εβραϊκό Νεκροταφείο), ελάχιστοι φίλα προσκείμενοι στη Νέα Εποχή ήταν παρόντες. Εμείς είμαστε μαζί σε τέτοιες περιπτώσεις και το ξέρετε πολύ καλά». Νωρίτερα, κάθετος ήταν και ο Θωμάς Γιωτίτσας: «Κατηγορείτε συλλήβδην και ολόκληρη την παράταξη Ενότητα Πολιτών ότι είναι μια, να το πω έτσι, ναζιστική, φασιστική οργάνωση; Τι είναι κύριε δήμαρχε όταν λέτε ότι ‘εκκολάπτει το αυγό το φιδιού';» και στάθηκε και αυτός στις δράσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, για να τιμήσει την ισραηλιτική κοινότητα.

«Έχω μπουχτίσει» από αυτά είπε ο Λάζαρος Νάτσης (Πολίτες για την Ανατροπή), λέγοντας ότι «ακούμε εκφράσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, τις χρησιμοποιούμε και εμείς και δεν μιλάμε επί της ουσίας, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που δεν ξέρουμε πού στέκονται και πού κολλάνε, και τις λέμε επειδή νομίζουμε ότι εμπλουτίζουν το λόγο μας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back