ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Δεν είμαι ρατσιστής», αλλά…

Εικόνα του άρθρου «Δεν είμαι ρατσιστής», αλλά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/07/2022, 00:13
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το χαρακτηρισμό του «λαθρομετανάστη» που ταυτίζεται με προσφυγοφοβικές και ακροδεξιές αντιλήψεις και πλέον έχει εγκαταλειφθεί και από τις αρχές, χρησιμοποίησε ο σύμβουλος της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Γιώργος Λαδιάς, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση αρκετών δημοτικών συμβούλων και του δημάρχου.

Ο κ. Λαδιάς παρατήρησε ότι στο Πέραμα (περιοχή εκλογής του), ξηλώθηκε παιδική χαρά και ότι σε «μια ολόκληρη κοινότητα με 2.500 κατοίκους, δεν υπάρχει ένας χώρος παιχνιδιού». Είπε δε ότι «όλος ο παραλίμνιος χώρος είναι μονάχα για τους λαθρομετανάστες, θα πω εγώ, όχι για τους μετανάστες, και για τους Ρομά».

Συνέχισε την ατυχή του παρέμβαση, προτείνοντας… διαχωρισμό: «Να κάνετε και σε αυτούς, άλλη παιδική χαρά». Απαντώντας στις διαμαρτυρίες είπε «δεν είμαι ρατσιστής» και κάλεσε τον κ. Μπέγκα που αντέδρασε πρώτος «να μην τρελαίνεται».

Ο κ. Ελισάφ αντέδρασε επίσης, ζητώντας από τον κ. Γκίζα (η επικεφαλής Τ. Καλογιάννη ήταν απούσα) να ανακαλέσει τον κ. Λαδιά «πριν αναγκαστώ να πω κάποια πράγματα που δεν θέλω να πω». Ο κ. Λαδιάς επέμενε, λέγοντας ότι είναι προσωπικές του θέσεις «για ανθρώπους που έχουν μπει λαθραία στη χώρα μας». 

Βέβαια, το «λαθραίο» πέρα από την ελάχιστα ανθρωπιστική αντιμετώπιση ενός ζητήματος και των ανθρώπων, δεν είναι και αληθές, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζούνε σε δομές υπάγονται σε συγκεκριμένο, διεθνές καθεστώς και ο κ. Λαδιάς απλά αναπαρήγαγε μια επικίνδυνη ρητορική στο δημοτικό συμβούλιο. 

«Αν έχουν χαρτιά να τους καλοδεχτούμε γιατί τώρα δίνουμε και ιθαγένεια, δίνουμε και άσυλο» συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Πώς λες ένα λαθραίο άνθρωπο στη χώρα σου κύριε δήμαρχε» διερωτήθηκε, επιμένοντας. Ο πρόεδρος του συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου ζήτησε να μην καταγραφεί στα πρακτικά η τοποθέτηση του κ. Λαδιά, καλώντας τον να μη συνεχίσει στον ίδιο τόνο, να διακόψει και να ανασκευάσει.

Ο κ. Γκίζας που εκπροσωπούσε την παράταξη, προσπάθησε αμήχανα να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι ο κ. Λαδιάς εκφράζει προσωπική άποψη και ότι «όταν τεθεί θέμα για να πούμε κάτι για το θέμα ‘μετανάστης, πρόσφυγας ή λαθρομετανάστης’, τότε θα τοποθετηθούμε ως παράταξη», χωρίς να μπορέσει να διασκεδάσει καν, τις κακές εντυπώσεις.

Στον κ. Λαδιά απάντησε ο αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς, λέγοντας ότι η παιδική χαρά στο Πέραμα ξηλώθηκε, γιατί δεν είχε πιστοποίηση και πλέον, ο νόμος είναι πολύ αυστηρός...

O δήμαρχος αργότερα χαρακτήρισε «απρέπεια» την τοποθέτηση του κ. Λαδιά, λέγοντας ότι ο όρος «λαθρομετανάστης» δεν θα έπρεπε να ακούγεται σε ένα δημοκρατικό δημοτικό συμβούλιο. «Λαθραίες ανθρώπινες υπάρξεις δεν υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά (και πολύ σωστά) ο κ. Ελισάφ. Είπε επίσης ότι ο κ. Λαδιάς εκφράζει μεν προσωπικές απόψεις, αλλά έχει εκλεγεί με μια παράταξη «που θέλει να λέγεται φιλελεύθερη». Εγκάλεσε επίσης τον κ. Γκίζα για την αμηχανία του και την αποφυγή να διαχωρίσει τη θέση της παράταξης, από τη θέση του κ. Λαδιά. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back