Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 5-12-2021, 08:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άνοιξαν οι  κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας του Κινήματος  Αλλαγής σε 840 εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου ζούν  απόδημοι Έλληνες . Σε χώρες της Ευρώπης , στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Η  ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 7 το απόγευμα και δεν αποκλείεται να  δοθεί μικρής διάρκειας παράταση με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής  Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ)> . 

Δικαίωμα  ψήφου έχουν όσοι είναι ήδη  μέλη του ΚΙΝΑΛ καθώς κι όσοι επιθυμούν να  εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του κόμματος προσερχόμενοι στα εκλογικά  κέντρα. Θα πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση  και να ψηφίσουν  καταβάλλοντας ως εισφορά 3 ευρώ.  

Στο νομό Ιωαννίνων τα εκλογικά κέντρα είναι τα εξής:

 ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ      Κτίριο Ριζαρίου Πολιτείας          
 ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ      Κτίριο Ριζαρίου Πολιτείας          
 ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ      Παιδότοπος ΚΕΠΑΒΙ      
 ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ      Παιδότοπος ΚΕΠΑΒΙ      
 ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ      Πνευματικό Κέντρο Κατσικά
 ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ      Πρώην δημαρχείο Πεδικής
 ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ        Πνευματικό κέντρο Κρυφοβού
 ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ        Δημαρχείο Ασπραγγέλων
 ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ              Δημαρχείο Ελεούσας
 ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ         Δημαρχείο Κόνιτσας
 ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ       Δημαρχείο Μετσόβου
 ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ       Δημαρχείο Καλπακίου
 ΔΗΜΟΣ Β.ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ   Δημαρχείο Πραμάντων
 ΔΗΜΟΣ Β. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ   Παλιό δημαρχείο Καλεντζιου

 

Μπορούν επίσης να ψηφίσουν και 17ρηδες που έχουν γεννηθεί μέχρι  31/12/2004 και είναι εγγεγραμμένοι  στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους. Οι αρμόδιοι χειριστές θα  αναζητήσουν τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα  του Υπουργείου Εσωτερικών όπου αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο  και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή απαιτείται  αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Θα μπορούν να  ψηφίσουν και νεωτεροι , π.χ 16ρηδες  αφού πέραν των άλλων προσκομίσουν   εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Ο Νίκος  Ανδρουλάκης θα ψηφίσει στο Ηράκλειο της Κρήτης , ο Ανδρέας Λοβέρδος θα  ψηφίσει  στη Μεταμόρφωση, ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ταύρο , ο Χάρης  Καστανίδης στη Θεσσαλονίκη, και στην Αθήνα οι Παύλος Γερουλάνος και  Παύλος Χρηστίδης.

Όπως έχει ανακοινώσει η ΕΔΕΚΑΠ «οι πολίτες χωρών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το  έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα  εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και  πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν  στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής  σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και  απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση  εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Πολλή συζήτηση έχει γίνει για τα υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Οσοι  προσέλθουν να ψηφίσουν υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα  όσο βρίσκονται στο  εκλογικό κέντρο. Καλό είναι να τηρούν τις αποστάσεις και να αποφεύγουν  το συνωστισμό καθώς μέχρι να ψηφίσουν θα βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο.

 Οι απόδημοι σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία μπορούν να ψηφίσουν  όσοι Ελληνες πολίτες πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Δηλαδή είναι  εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο . Οι πιστοποίησή τους θα  γίνεται με τον ίδιο τρόπο σαν να βρίσκονται στην Ελλάδα. 

Η ΕΔΕΚΑΠ έχει ανακοινώσει ότι τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού θα λειτουργήσουν ως εξής:

 

Αυστραλία: Από τις 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα

Κύπρος: από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα

Ευρωπαϊκή Ένωση από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα

Αγγλία από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα

ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00

Καναδάς: Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα

Μετά  το κλείσιμο της κάλπης αρχίζει η καταμέτρηση . Υπολογίζεται γύρω στις  10 το βραδυ να ανακοινωθεί το 15% των αποτελεσμάτων που θα δώσει τη  δυνατότητα να φανεί , ως τάση, το τελικό αποτέλεσμα. 

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα