Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί το Mandalorian είναι το «καλό Star Wars» των καιρών μας

Εικόνα του άρθρου Γιατί το Mandalorian είναι το «καλό Star Wars» των καιρών μας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2020, 20:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η τρίτη «περίοδος» της εποποιίας του Star Wars έκλεισε πριν από λίγες μέρες με το Rise of the Skywalker, την ένατη ταινία σε μια έκταση σαράντα χρόνων και οι εντυπώσεις που άφησε είναι ανάμικτες.

Ο Τζέι Τζέι Άμπραμς επιστρατεύτηκε ξανά να συμμαζέψει τα πράγματα που πήραν εκτροχιάστηκαν κάπως σεναριακά από την πρώτη κιόλας ταινία της τελευταίας και έκανε ένα, κάτι παραπάνω από ανεκτό, action movie.

Όχι όμως μια αγαπημένη Star Wars ταινία. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, γιατί το νήμα της ιστορίας που έκανε την υπόθεση γοητευτική, έχει χαθεί αρκετά παλιότερα.

Γι αυτό το λόγο ακριβώς, το «καλό Star Wars» της εποχής μας, είναι μια τηλεοπτική σειρά, το Mandalorian.

Στη φάση λοιπόν που η Disney είναι διατεθειμένη να βγάλει και από τη μύγα ξύγκι, αλλά γνωρίζει ταυτόχρονα ότι η βασική ιστορία του Star Wars έχει εξαντληθεί, ήρθε ο Τζον Φαβρό, ο απίθανος αυτός τύπος που γνωρίσαμε κάποτε ως ultimate wrestler-ζάπλουτο στα «Φιλαράκια», να φτιάξει αυτό που θα περίμενε κανείς για να ξαναγνωριστεί με το σύμπαν των Star Wars.

O Φαβρό λοιπόν, έβαλε κάτι που μάλλον κανείς άλλος δεν μπόρεσε να κάνει, στη σύγχρονη εκδοχή των Star Wars: να βάλει την ψυχολογία του οπαδού στο αποτέλεσμα, κλείνοντας συνεχώς το μάτι προς αυτή την κατεύθυνση με διάφορους τρόπους.

Το Mandalorian είναι λίγο «διαπλανητικό γουέστερν» και ο Πέδρο Πασκάλ που υποδύεται το μισθοφόρο, λίγο στα πρότυπα του Μπόμπα Φετ, λίγο του Κλιντ Ίτσγουντ, είναι ο βασικός χαρακτήρας. Η ιστορία εκτυλίσσεται ανάμεσα στη δεύτερη και τρίτη εποχή (πέντε χρόνια μετά την «Επιστροφή του Τζεντάι» και εικοσιπέντε πριν από το «Force awakens».

Γύρω από τον Πασκάλ, υπάρχουν διάφοροι ενδιαφέροντες τύποι: Ο Βέρνερ Χέρτζοκ για παράδειγμα (ναι, ο γνωστός), ο Νικ Νόλτε ως… φωνή του Κουίλ, ο Ταΐκα Γουατίτι (ο τύπος που έφτιαξε το JoJo Rabbit) επίσης ως φωνή και άλλοι, μάλλον φίλοι του Φαβρό που έχει το γενικό πρόσταγμα.

Η πρώτη σεζόν ήδη πήρε αυτό που λείπει από το «κλασικό» Star Wars: καλές κριτικές από παντού και την αίσθηση ότι «εδώ είμαστε», από τους φανς. Ήδη, ετοιμάζεται η δεύτερη σεζόν που αναμένεται σε ένα χρόνο περίπου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back