Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε ένα μακρινό, πολύ μακρινό γαλαξία, που λέτε…

Εικόνα του άρθρου Σε ένα μακρινό, πολύ μακρινό γαλαξία, που λέτε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/12/2019, 22:46
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάνε ήδη 42 χρόνια από όταν ο Τζωρτζ Λούκας πυροδότησε τη μεγαλύτερη κινηματογραφική μανία όλων των εποχών, η οποία εξελίχθηκε σε μια τεράστια, σχεδόν αυτονομημένη κινηματογραφική βιομηχανία.

Τώρα, στην εποχή των (ακόμα μεγαλύτερων) συγκεντρώσεων κεφαλαίου, που όλο το «πακέτο» ανήκει πια στη Disney, το «εννιάπτυχο» φτάνει στο τέλος του, αλλά στην πραγματικότητα, το φραντσάιζ ετοιμάζεται να «ξεχειλώσει» την ιστορία προκειμένου να εκμεταλλευτεί την παραμικρή της πτυχή ή και να φτιάξει και άλλες.

Το 1977 λοιπόν, ο Τζορτζ Λούκας έφτιαξε το Star Wars, την ταινία που αρχικά δεν έπεισε ιδιαίτερα τη σινε-βιομηχανία, αλλά στη συνέχεια, τη διέψευσε πανηγυρικά.

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης, έγραφε στο «Βήμα», στις 6 Δεκεμβρίου του 1977:

«Και παρά το γεγονός πως ο χώρος της ταινίας – το γαλαξιακό σύστημα – είναι ο ίδιος μ’ αυτόν των ταινιών «διαστημικής επιστημονικής φαντασίας», το φιλμ είναι μια έξοχη σύνοψη όλων των λαϊκών χολιγουντιανών ειδών : του ουέστερν, του μελοδράματος, των ταινιών καταδίωξης, των πολεμικών φιλμ κ.λπ. Με τη διαφορά πως ο χώρος της δράσης έχει διασταλεί μέχρι το άπειρο, ενώ οι ‘καλοί’ και οι ‘κακοί’ – οι δικτάτορες που προσπαθούν να ελέγξουν το Σύμπαν και οι επαναστάτες που επιχειρούν επιτυχώς να επαναφέρουν τη Δημοκρατία, από την οποία, ωστόσο, δεν λείπουν οι παραμυθένιες πριγκίπισσες – είναι μυθικά όντα του ‘γουέστ’ του Σύμπαντος : αξίζει να υπογραμμιστεί εντελώς η άψογη χρήση των τρικ».

Τα «τρικ» έγιναν στην πορεία τα πανάκριβα cgi’s, που όμως δεν εξασφάλιζαν πάντα την καλλιτεχνική επιτυχία (αναζητείστε για παράδειγμα, το δικαιολογημένο σε ένα βαθμό μένος των οπαδών για τα επεισόδια 1-3), ενώ η επανεκκίνηση του 2015 έφερε την ιστορία σε άλλο επίπεδο, για να την οδηγήσει στο τέλος του «έπους Skywalker», την προσεχή Τετάρτη.

Παράλληλα όμως, εμφανίστηκαν και τα, κυρίως εμπορικά, παρακλάδια: Το Rogue 1 ήταν μάλλον το καλύτερο Star Wars των τελευταίων χρόνων, ενώ το Solo ήταν από τα μετριότερα.

Ακόμα πιο πρόσφατα, το Mandalorian που έκανε πρεμιέρα πριν από ένα μήνα περίπου, είναι η πρώτη τηλεοπτική σειρά (εκτός από τα animations) και είναι εξαιρετική.

Η ιστορία είναι μια και αδιαίρετη, ακόμα. Η πιο συνηθισμένη χρονολόγηση, είναι τα γεγονότα πριν και μετά την καταστροφή του πρώτου Death Star, στη (μεγαλειώδη) μάχη του Γιάβιν.

Όλη η ιστορία των εννιά (συν 2) ταινιών, εκτυλίσσεται μέσα σε περίπου 70 χρόνια. Τόσα είναι από τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανάδειξη του Παλπάτιν ως καγκελάριου της Galactic Republic και την εμφάνιση του τάγματος των Sith, που συμβαίνει 32 χρόνια πριν τη μάχη του Γιάβιν, μέχρι 35 χρόνια μετά, που συμβαίνουν τα γεγονότα του Rise of the Skywalker. Ενημερωτικά, το Rogue 1 συμβαίνει το «έτος μηδέν» και το Mandalorian, 10 χρόνια μετά τη μάχη.

Φυσικά, υπάρχει και η… Machete order, ο τρόπος δηλαδή να δει κάποιος-α τις ταινίες με διαφορετική σειρά: A new Hope, The Empire Strikes Back, Attack of the Clones, Revenge of the Sith, Return of the Jedi, The Force awakens. To Phantom Menace δεν περιλαμβάνεται καν…


Οι ταινίες κατά χρονική σειρά έκδοσης

Episode 1-Phantom Menace (1999)

Episode 2-Attack of the Clones (2002)

Episode 3-Revenge of the Sith (2005)

Episode 4-A new hope (1977)

Episode 5-Empire strikes back (1980)

Episode 6-Return of the Jedi (1983)

Episode 7-The force awakens (2015)

Rogue 1-A Star Wars story (2016)

Episode 8- The Last Jedi (2017)

Solo-A Star Wars Story (2018)

Episode 9-The rise of the Skywalker (2019)

Σειρές

Mandalorian (2019)


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back