Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (4-10 Ιουλίου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (4-10 Ιουλίου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2022, 01:09
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί από διάφορους φορείς την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου στα Γιάννενα.

4 Ιουλίου

Θερινό σινεμά: «Μετά τα Μεσάνυχτα»

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών προβάλλει τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, στις 21:30, στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής», την ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «Μετά τα μεσάνυχτα» (1985). Παίζουν: Γκρίφιν Νταν, Ροζάνα Αρκέτ, Λίντα Φιορεντίνο, Τέρι Γκαρ, Βέρνα Μπλουμ, Τσιτς και Τσονγκ.

Η υπόθεση: Ένας υπάλληλος, ο Πωλ, φτάνει αργά το βράδυ στη συνοικία του Σόχο για να συναντήσει μια όμορφη γυναίκα, τη Μάρσι, που γνώρισε σ’ ένα μπαρ. Η αθώα ερωτική περιπέτειά του μεταβάλλεται σ' εφιάλτη καθώς χάνει τα λεφτά του, αδυνατεί να γυρίσει σπίτι του και κατηγορείται για όλα τα κακά της συνοικίας.

Bιβλιοπαρουσίαση: «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες»

Τo βιβλίο του Γιώργου Παππά «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες» παρουσιάζουν οι εκδόσεις Διόπτρα και το βιβλιοπωλείο Αναγνώστης τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, στις 20:30, στον αύλειο χώρο του αρχοντικού Πυρσινέλλα. Θα προλογίσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Τιτίκα Τζάλλα, εκδότρια της εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγών», ο Σπύρος Γόγολος, φιλόλογος και συγγραφέας, και ο Λεωνίδας Χρήστου, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Συναυλία: Άννα Βίσση

Η Άννα Βίσση θα δώσει συναυλία τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, στις 21:30, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ. Εισιτήριο 18 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr, περίπτερο TicketsIoannina.

5 Ιουλίου

Θέατρο: «Ο κατά φαντασίαν ασθενής»

Την  παράσταση «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Κώστα  Γάκη, ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης την Τρίτη 5 Ιουλίου, στις 21:30, στο  υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης  Τσαλταμπάσης, Νικολέτα Βλαβιανού,  Νίκος Ορφανός, Ορφέας Παπαδόπουλος,  Δημήτρης Καλαντζής, Αγοραστή Αρβανίτη, Νάστια Βραχάτη, Στεφανία Καλομοίρη, Αλέξανδρος Ζουριδάκης. Εισιτήριο: 15 ευρώ, και 10 ευρώ το μειωμένο. Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr.

5-6 Ioυλίου

Θέατρο: «Ο ουρανός κατακόκκινος»

Στις 5 και 6 Ιουλίου, στις 21:15, στην αυλή του Arte Povera στο Κάστρο των Ιωαννίνων, ανεβαίνει ο μονόλογος της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο ουρανός κατακόκκινος», σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσικνιά και ερμηνεία της Ελένης Καμποσιώρη. Οι δύο αυτές παραστάσεις θα είναι οι τελευταίες.

Εισιτήριο: 5 ευρώ. Κρατήσεις/πληροφορίες: 6974865401.

6 Ιουλίου

Θέατρο: «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη

Η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα, ανεβαίνει στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στις 6 Ιουλίου, στις 21:30.

Στον ρόλο της Ηλέκτρας η Μαρία Κίτσου και στον ρόλο του Ορέστη ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου, στον ρόλο του Παιδαγωγού.

Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ, 15 ευρώ το μειωμένο. Προπώληση viva.gr και στο περίπτερο TicketsIoannina.

Σινεμά: «Το Πέρασμα του Μίλερ» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Kινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Νουάρ στο φως του φεγγαριού» διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών τις Τετάρτες του Ιουλίου, στις 21:00, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου, στις 21:00, θα προβληθεί η ταινία «Το Πέρασμα του Μίλερ» (1990) του Τζόελ Κοέν με τους: Με τους: Άλμπερτ Φίνεϊ, Γκάμπριελ Μπερν, Τζον Τορτούρο, Μάρσια Γκέι Χάρντεν. Η υπόθεση: Την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική ο Ιρλανδός αρχιμαφιόζος Λίο και ο έμπιστος συνεργάτης του Τομ έχουν υπό τον έλεγχό τους μια ολόκληρη πόλη. Οι δυο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι όταν ερωτευθούν την ίδια γυναίκα, τη στιγμή που η εξουσία τους θα αμφισβητηθεί από έναν Ιταλό μαφιόζο, ο οποίος αρχίζει να αποκτά δύναμη στην περιοχή.

Είσοδος ελεύθερη.

7 Ιουλίου

Σινεμά: «Ο τυχοδιώκτης του Ρίο»

Kινηματογραφικές προβολές ετοιμάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και στην αυλή του αρχοντικού Πυρσινέλλα, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Κάθε Πέμπτη, θα προβάλλεται και μια ταινία. Η αρχή γίνεται αυτή την Πέμπτη 7 Ιουλίου, στις 21:30, με την προβολή της ταινίας «Ο τυχοδιώκτης του Ρίο» του Φιλίπ Μπροκά (1964).

Παίζουν: Ζαν Πολ Μπελμοντό, Φρανσουάζ Ντορλεάκ, Αντόλφο Τσέλι.

Είσοδος ελεύθερη.

8 Ioυλίου

Ντοκιμαντέρ: By the Lake στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Η ομάδα του Τύπου Ιωαννίνων πέρασε τα 2 χρόνια της καραντίνας με έναν επιπλέον των συνηθισμένων τρόπο: φτιάχνοντας ένα ντοκιμαντέρ για τα Ιωάννινα και τη μουσική τους σκηνή, όπως αυτή υπήρξε και έδρασε μεταξύ του 1975 και του 1995.

Ξεκίνησε το καλοκαίρι του ’20 και λίγο καιρό πριν, στο ’22 πια, το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε.

Ο τίτλος είναι By the lake. Προέκυψε κάπου ανάμεσα στο… προφανές, σε μια πόλη που υπάρχει, μαζί με τους ανθρώπους και τα πάντα της, γύρω από μια λίμνη και σε ένα στίχο από το «1-2-5» των Haunted.

Πρωταγωνιστές, είναι μουσικοί της πόλης που λένε τις ιστορίες τους. Αυτές ξεκινάνε από το τις αρχές των ‘70s και φτάνουν μέχρι λίγο πριν την «αναχώρηση» του προηγούμενου αιώνα. Οι ιστορίες τους λένε και την ιστορία της πόλης και της κοινωνίας της.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στα Ιωάννινα, σε διάφορες τοποθεσίες, καθώς επίσης και σε Αθήνα, Αίγινα, Θεσσαλονίκη.

Το «By the lake, στην πόλη όπου βρέχει μια φορά το χρόνο», διάρκειας 75’, έχει κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα σε διεθνή φεστιβάλ. Ήδη, έχει πάρει έξι διακρίσεις σε φεστιβάλ.

Και στις 8 Ιουλίου, θα κάνει την πρεμιέρα του στα Γιάννενα. Στις 21:00, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων.

Σκηνοθεσία-μοντάζ: Γιώργος Τσαντίκος, Αρχισυνταξία: Βαρβάρα Αγγέλη, Κάμερα: Αστερινός Μάνθος, Τελική μίξη ήχου: Noisyland Studios, Πάνος Παπακώστας, Παραγωγή: ΣΧΗΜΑ ΚΟΙΝΣΕΠ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

9 Ιουλίου

Μουσική εκδήλωση στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου

Η τέταρτη κατά σειρά στάση της καλοκαιρινής περιοδείας του Πέτρου Σατραζάνη, θα είναι στα Γιάννενα.

«Με άξονα τον μελοποιημένο λόγο και συγγενεύοντας με τις παραδόσεις που μας εμψύχωσαν και μας καθόρισαν» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, ο Πέτρος Σατραζάνης θα παρουσιάσει κομμάτια της δισκογραφίας του για πρώτη φορά στο γιαννιώτικο κοινό το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο  του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.

Μαζί του οι μουσικοί: Κώστας Ιωσηφίδης, κιθάρα/μπάσο, Γιώργος Γεωργιάδης, κιθάρα, και  Φίλιππος Σαμλίδης, ντραμς

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

10 Ioυλίου

Παράσταση αφήγησης: «Αποχωρισμοί»

Την παράσταση αφήγησης «Αποχωρισμοί» θα φιλοξενήσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς την Κυριακή 10 Ιουλίου, στις 21:00, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, προφορικές μαρτυρίες και ιστορίες ζωής που περιλαμβάνονται στο Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών και Ιστοριών Ζωής του Διασυνεδριακού Πολιτιστικού Κέντρου Δημητσάνας, συνθέτουν την παράσταση που ζωντανεύει μνήμες και θύμησες.

Αφήγηση: Ανθή Θάνου, Μαρία Μαχαίρα, πρωτότυπη και παραδοσιακή μουσική: Αλέξανδρος Μακρής, τραγούδι: Αλέξανδρος Μακρής, κείμενα: Μαρία Μαχαίρα. Οργάνωση-Παραγωγή: «Αφηγήματα αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αδράχτι»

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back