Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (28 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (28 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2023, 17:13
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (28 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου) στα Γιάννενα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, έχει ως εξής:

28 Φεβρουαρίου

Προβολή ταινιών μικρού μήκους

Τα βραβευμένα έργα για το 2022 του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας προβάλλει η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 28 Φεβρουαρίου, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Θα προβληθούν οι εξής ταινίες μικρού μήκους: Daphne – Tonia Mishiali, Cactus – Dimitris Zouras, Yama – Andreas Vakalios, Magma – Lia Tsalta, Pendulus – Dimitris Gkotsis, Last Sigh – Haris Raftogiannis.

Είσοδος 2 ευρώ (για την οικονομική ενίσχυση της ομάδας)

2 Mαρτίου

Εγκαίνια έκθεσης στο Σουφαρί Σεράι

Στο κτίριο του Σουφαρί Σεράι, στο Κάστρο, φιλοξενείται η έκθεση με τίτλο «Πρωτεϊκές μεταμορφώσεις του δέρματος» από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης και το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης  θα γίνουν την Πέμπτη 2 Μαρτίου, στις 19:00. Η έκθεση-αφιέρωμα στο δέρμα αποτυπώνει την πολιτιστική του διαδρομή άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10:00-14:00 τις καθημερινές και 11:00-14:00 τα Σάββατα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαρτίου.

2-4 Μαρτίου

Θέατρο: «Ο κοιμώμενος Χαλεπάς…»

Η παράσταση «Κοιμώμενος Χαλεπάς... ο σάλος άγιος», του Άγγελου Ανδρεοπούλου, σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρου Λιακόπουλου, έρχεται στα Γιάννενα, στο Θέατρο «Κύκλος» για τρεις παραστάσεις, από 2 έως 4 Μαρτίου, στις 21:15.

Το έργο πραγματεύεται τη ζωή του σημαντικού γλύπτη από την Τήνο Γιαννούλη Χαλεπά. Στον ρόλο του Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης.

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Εισιτήρια: 14 ευρώ, 10 ευρώ το μειωμένο. Προπώληση στο Θέατρο «Κύκλος» και ticketservices.gr.

3 Μαρτίου

Συναυλία: Αγγελάκας στον Πολυχώρο Αγορά

Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100οC έρχονται στον Πολυχώρο Αγορά στις 3 Μαρτίου.

Εισιτήρια 13 ευρώ προπώληση (Πολυχώρος Αγορά, βιβλιοπωλείο Αναγνώστης), 15 ευρώ στο ταμείο.

4 Μαρτίου

Παράσταση: «Πρώτα ο Θεός» με Ζαραλίκο

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος και ο Πιτσιρίκος συνεργάζονται εκ νέου στα κείμενα στην παράσταση «Πρώτα ο Θεός». Η παράσταση θα ανέβει και στα Γιάννενα το Σάββατο 4 Μαρτίου, στις 21:15, στο Πνευματικό Κέντρο.

«Στην παράσταση συμμετέχουν 2.654 θεοί, ο άγνωστος θεός, ο από μηχανής θεός και ο θεός της κωμωδίας. Γκεστ σταρ: Μπράβοι εφοπλιστών, ξανθιές πανελίστριες, το ιερό (ωμό) κάστανο του Αγίου Παΐσιου, η ιερή (δεξιά) παντόφλα του Αγίου Σπυρίδωνα και ο Άγιος Βασίλης. Η πρώτη παράσταση στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου που θα απαντήσει -πρώτα ο Θεός- στο ερώτημα αν υπάρχει Θεός. Είναι το χρήμα ο μόνος Θεός; Και αν ναι, σε ποιο νόμισμα;» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

Η παράσταση είναι 90’. Εισιτήριο: Κανονικό: 15 ευρώ. Μειωμένο: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr.

Stand up: Γιάννης Ρούσσος στο Πορτραίτο

Ο Γιάννης Ρούσσος παρουσιάζει την «Αποκάλυψη του Ιωάννη» σε stand up παράσταση, στις 4 Μαρτίου, στο Θυμωμένο Πορτραίτο (Καποδιστρίου 20). Opening act: Κωνσταντής Μπίτσης. Γενική είσοδος: 6 € (τηλεφωνικές κρατήσεις στο 2651068550), ώρα έναρξης 21.30.

4-5 Μαρτίου

Θέατρο: 801,5 m

Την παράσταση «801,5 m» ανεβάζει η Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων από 4 έως 9 Απριλίου. Το ΔΗΠΕΘΕ καταπιάνεται με ένα διαφορετικό είδος θεάτρου, το Θέατρο Ντοκουμέντο. Το αληθινό γεγονός στο οποίο βασίζεται η παράσταση, είναι η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η πρεμιέρα θα γίνει στις 4 Μαρτίου, στις 21:15, στο Καμπέρειο Θέατρο. Μέχρι 9 Απριλίου, παραστάσεις θα δίνονται από Πέμπτη έως Κυριακή.

Σκηνοθετεί ο Χάρης Πεχλιβανίδης, που είχε και τη σύλληψη της ιδέας. Στην παράσταση παίζουν: Αφροδίτη Αθανασιάδου, Μαρία Αποστολακέα, Κίκα Ζαχαριάδου, Γιάννης Κοντός, Φάνης Κοσμάς.

Σύμβουλος δραματουργίας: Κορίνα Βασιλειάδου, σκηνογραφία: Χρήστος Κόλλιας, μουσική: Δημήτρης Καραγεώργος, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, ενδυματολογία: Αφροδίτη Μίτση, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κεβρεκίδου.

4, 5, 6 Μαρτίου

Θέατρο: «Έξω χιονίζει»

Η ομάδα τέχνης «βορείως» επιστρέφει στη θεατρική σκηνή με τη νουβέλα του Σάκη Σερέφα «Έξω χιονίζει», σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Γιάννη Σεντελέ.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στις 4 Μαρτίου, στις 20:30, στο θεατράκι της ομάδας στο ΚΕΠΑΒΙ (Αίθουσα 120). Παραστάσεις θα γίνονται όλο τον Μάρτιο, κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα.

Η νουβέλα του Σάκη Σερέφα αναφέρεται στην πολυφυλετική Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο του Μεγάλου Πολέμου.

Παίζουν: Γιώργος Ζιώγας, Χαρά Καρυωτάκη, Γεωργία Παπαδημητρίου, Χαρά Παπαδημητρίου, Χρήστος Σδράλλης, Γιάννης Σεντελές, Πάνος Σεντελές, Ρίζος Τραγουδάρας. Μουσική ο Κώστας Χαριτάτος. Video projection ο Κωστής Εμμανουηλίδης. Μουσικοί επί σκηνής: Χαρά Καρυωτάκη (ακορντεόν), Πάνος Σεντελές (πλήκτρα), Σάμι Χάσμε (τύμπανα), Στέφανος Χρηστίδης (κιθάρα).

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 6941468358. Γενική είσοδος 8 ευρώ (άνεργοι 6 ευρώ).

5 Μαρτίου

Διαλέξεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Tην επανέναρξη του κύκλου διαλέξεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων με τίτλο «Κυριακή στο Μουσείο» ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Την Κυριακή 5 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες:

-Ο δρ. Γεώργιος Κακαβάς, διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, θα κάνει ομιλία με τίτλο: «Ευεργέτες, δωρητές και χορηγοί. Η περίπτωση του Εθνικού Νομισματικού Μουσείου».

-Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Ξενοφών Μπήτσικας, θα παρουσιάσει τον κατάλογο της έκθεσης «’Testimonia et Memorabilia’ δωρεά του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back