ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: 12 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις

Εικόνα του άρθρου Γάζα: 12 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2023, 13:31
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα σκότωσαν τρεις ανώτερους διοικητές της Ισλαμικής Τζιχάντ και τουλάχιστον εννέα πολίτες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, την Τρίτη, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, σε μια επιχείρηση που προκάλεσε την άμεση απειλή αντιποίνων από τη μαχητική οργάνωση.

Λίγες ώρες μετά την επιχείρηση στη Γάζα, οι στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, ένα από τα επίκεντρα των πολύμηνων συγκρούσεων μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και Παλαιστίνιων μαχητών.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι στοχοθέτησε τρεις ηγέτες της Ισλαμικής Τζιχάντ, μιας ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν και η οποία διοικεί το δεύτερο μεγαλύτερο ένοπλο δίκτυο στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ Ταρέκ Σελμί δήλωσε ότι το «έγκλημα του Ισραήλ δεν θα μείνει ατιμώρητο».

«Ο βομβαρδισμός θα απαντηθεί με βομβαρδισμό και η επίθεση θα απαντηθεί με επίθεση», είπε.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από τα πλήγματα στην πυκνοκατοικημένη λωρίδα, στην οποία ζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι σε μια έκταση 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

 Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο στρατός εξετάζει τις αναφορές για θανάτους αμάχων, αλλά δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο.

Η Ισλαμική Τζιχάντ κατονόμασε τους διοικητές που σκοτώθηκαν ως Τζιχάντ Γάναμ, γραμματέα του στρατιωτικού συμβουλίου των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, Χαλίλ αλ Μπαχτάνι, μέλος του ίδιου συμβουλίου και Τάρεκ Εζεντίν, έναν από τους «επικεφαλής της στρατιωτικής δράσης» του κινήματος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που συντόνιζε από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές καταγράφτηκαν προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την ανακοίνωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, συναφθείσας με αιγυπτιακή μεσολάβηση, μετά τη νέα κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ εξαιτίας του θανάτου σε ισραηλινή φυλακή μορφής του κινήματος, σε απεργία πείνας επί τρεις μήνες.

Ο Αντνάν, ένας ακτιβιστής που συνδέεται με το παλαιστινιακό κίνημα, πέθανε μετά από σχεδόν τρεις μήνες απεργίας πείνας. Διαμαρτυρόμενος για τη σύλληψή του χωρίς κατηγορία, ο Αντνάν αρνιόταν να φάει για 87 ημέρες, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Φυλακισμένων.

Με πληροφορίες από Reuters, Al Jazeera. Φωτογραφία: REUTERS/Mohammed Salem



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back