ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνιος απεργός πείνας πεθαίνει στις ισραηλινές φυλακές

Εικόνα του άρθρου Παλαιστίνιος απεργός πείνας πεθαίνει στις ισραηλινές φυλακές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2023, 15:17
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας επιφανής Παλαιστίνιος μαχητής πέθανε την Τρίτη υπό ισραηλινή κράτηση μετά από απεργία πείνας 87 ημερών, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία φυλακών του Ισραήλ, σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων έχουν ήδη αυξηθεί.

Ο Χαντέρ Αντνάν, ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, είναι ο πρώτος κρατούμενος που πεθαίνει από τότε που οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι άρχισαν να πραγματοποιούν παρατεταμένες απεργίες πείνας πριν από περίπου μια δεκαετία. 

Ο Χαντέρ Αντνάν, ο οποίος ανέμενε τη δίκη του, βρέθηκε αναίσθητος στο κελί του και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου κηρύχθηκε νεκρός μετά από προσπάθειες να τον συνεφέρουν, ανακοίνωσαν οι αρχές. Είχε προηγουμένως αρνηθεί την ιατρική φροντίδα της υπηρεσίας, πρόσθεσε.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας εκτόξευσαν ομοβροντία ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι κάλεσαν σε γενική απεργία στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και αναμένονταν διαδηλώσεις αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο υπερεθνικιστής υπουργός του Ισραήλ που είναι αρμόδιος για τις φυλακές, αύξησε το επίπεδο συναγερμού στα σωφρονιστικά ιδρύματα, σε αυτό που το γραφείο του περιέγραψε ως προληπτικό μέτρο κατά των ταραχών.

Από το 2011, ο Αντνάν είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις απεργίες πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για συλλήψεις χωρίς κατηγορίες από το Ισραήλ. Η τακτική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί και από άλλους Παλαιστίνιους κρατούμενους, μερικές φορές μαζικά, αλλά ο τελευταίος απεργός πείνας που υπέκυψε ήταν το 1992.

Η τακτική αυτή έχει γίνει το τελευταίο μέσο αντίστασης ενάντια σε αυτό που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν άδικη φυλάκιση. Οι κρατούμενοι συχνά αρρωσταίνουν επικίνδυνα, αρνούμενοι το φαγητό, αλλά οι θάνατοι είναι σπάνιοι.

Εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ, χαρακτήρισε τον θάνατο του Αντνάν «ένα ολοκληρωμένο έγκλημα, για το οποίο η ισραηλινή κατοχή φέρει πλήρη και άμεση ευθύνη».

Περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Αντνάν στην κατεχόμενη πόλη Arraba της Δυτικής Όχθης, κρατώντας πλακάτ με την εικόνα του και ζητώντας εκδίκηση.

Ο Αντνάν, 45 ετών, καταγόταν από την Τζενίν της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης. Η Ισλαμική Τζιχάντ έχει περιορισμένη παρουσία στη Δυτική Όχθη, αλλά είναι η δεύτερη ισχυρότερη ένοπλη ομάδα στη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει συχνά υποχωρήσει σε αιτήματα για απελευθέρωση κρατουμένων ή μείωση των ποινών τους, αφού αυτοί έκαναν απειλητικές για τη ζωή τους απεργίες πείνας. Το Ισραήλ θεωρεί τον Αντνάν και άλλους Παλαιστίνιους κρατούμενους ως απειλή για την ασφάλεια που κατηγορούνται για συμμετοχή σε θανατηφόρες επιθέσεις ή συνωμοσίες.

Με πληροφορίες από Reuters, AP. Φωτογραφία: AP/Majdi Mohammed



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back