Oikonomou pisoi
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Ευρώπη ελεύθερη από άνθρακα

Εικόνα του άρθρου Ευρώπη ελεύθερη από άνθρακα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2019, 01:13
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

To μέλος της Τοπικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων και πρώην δημοτικός σύμβουλος Δωδώνης Μίλτος Μπούκας γράφει για το μεγάλο διακύβευμα της Ευρώπης.

Ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές στο προσκήνιο στις 26 Μάη, με κυρίαρχη ατζέντα πασών των υποψηφίων, αδιαμφισβήτητα, το ζήτημα των περιβαλλοντικών προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Καλείται στην πράξη την Κυριακή η εκλογική «πελατεία» να επιδοκιμάσει ή να απορρίψει τους ανίερους εγκλωβισμούς του παλιού πολιτικού συστήματος σε ξενόβουλα συμφέροντα, τα οποία οδηγούν σε επικίνδυνες γεωπολιτικές ατραπούς...

Και εξηγούμαι, λαμβάνοντας ως αφορμή την πρόσφατη αναβολή της κρίσιμης Δημοτικής Συνεδρίασης στην Λευκάδα για το φλέγον ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων, καταμεσής του Ιόνιου Πελάγους. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι, τα γκρίζα τοπία και τα αποκαΐδια, που άφησαν πίσω τους τα ακραία σημάδια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με τα εκατοντάδες θύματα και χιλιάδες πληγέντες σε Μάτι και Μάνδρα Αττικής, ουδόλως ανησυχούν την τοπική ελίτ. Με άδεια έδρανα ως μνημείο αδιαφορίας, στιγμάτισαν βάναυσα τον ίδιο τον ορισμό της αντιπροσώπευσης της κοινωνίας.

Παρόντες οι συνήθεις «διαφωνούντες» πρωτοβουλίες πολιτών. Ούτε τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, των προπηλακισμών και παράνομων προσαγωγών, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, κατά των ενεργών Πολιτών, που εκδήλωσαν την αντίθεσή τους σε ασύμβατες αντιπεριβαλλοντικές επιλογές των κυβερνητικών παραγόντων, τους ευαισθητοποίησαν.

Οι ίδιοι δυναμιτίζουν την υπέρτατη αξία της λαϊκής ετυμηγορίας. Δόλιοι τακτικισμοί εγκυμονούν κινδύνους, πέραν της εκχώρησης των μεγάλων ενεργειακών οικοπέδων (1/3 της ελληνικής επικράτειας) βορά στους πετρελαϊκούς ομίλους, με βαρύ ιστορικό διαφθοράς, χρηματισμούς κρατικών λειτουργών. Η ενεργοποίηση παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν καθημερινότητα, για την φίμωση και τον εκφοβισμό της κοινής γνώμης, υπό το κράτος ακραίας καταστολής...

Η «μυωπική» επιλογή στρατηγικού αφηγήματος, δίχως δημόσια διαβούλευση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, που υπερβαίνει το «εθνικό» πλαίσιο, εμπλέκει εν τέλει κράτη, δημιουργεί εξορυκτικά κεκτημένα και εκμαυλίζει διατλαντικούς οργανισμούς με γεωπολιτικές βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το αυταρχικό προσωπείο, η προκλητική προπαγάνδα και οι αθέμιτες πρακτικές επιβολής απόψεων πέφτουν στο κενό. Το πανελλαδικό κίνημα κατά των εξορύξεων βρίσκει κοινό βηματισμό, παρών σ´ όλα τα πολιτειακά δρώμενα, γιγαντώνεται.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν τον πρώτο σταθμό εξελίξεων και ανακατατάξεων που θα περαιωθεί εν όψει και αναμονής των εθνικών εκλογών. Τα μείζονα ζητήματα της προστασίας της φύσης, την ανάσα επιβίωσης των τοπικών κοινωνιών, με τις υφιστάμενες και μελλοντικές ήπιες παραγωγικές δράσεις είναι πρωτίστως υπόθεση των πολιτών και όχι της κεντρικής πολιτικής σκηνής μέσω των «αχυρανθρώπων» της. Ζούμε ιστορικές εξελίξεις σε συλλογικό επίπεδο που δεν ευνοούν είτε ατομικά, είτε ως πολίτη, το ανθρωπογενές περιβάλλον της ηπειρωτικής υπαίθρου.

 Ζούμε την απόπειρα εκθεμελίωσης κάθε υγιούς παραγωγικής διαδικασίας και αειφορίας στο μοναδικό ηπειρωτικό ανάγλυφο… Οι ρήξεις, οι τομές, οι «επαναστάσεις» ενάντια στο μελανό οικολογικό αποτύπωμα του εξορυκτισμού που πρεσβεύει το «πελατειακό» κοινοβουλευτικό οικοδόμημα, θα δημιουργήσουν τις «νέες εποχές» ώστε να ευεργετηθεί το κοινωνικό σύνολο ως «νόμιμοι ιδιοκτήτες». Η βάρβαρη προσβολή του «μεγάλου» Κοινοβουλίου και «μικρού» αυτού της Αυτοδιοίκησης κατά της Δημοκρατίας, έχει την τιμητική της στις 26 Μάη για το Ευρωκοινοβούλιο για μια «Ευρώπη ελεύθερη από άνθρακα» και για τοπικό θώκο για μια «Ελλάδα δημοκρατικά ελεύθερη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3