Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Oι μικροί «επισκέπτες»… του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου

Εικόνα του άρθρου Oι μικροί «επισκέπτες»… του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2021, 00:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όσοι τερματίζουν –ως ποδηλάτες, δρομείς ή πεζοί- στην τρίτη ξύλινη γέφυρα του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου στο ανάχωμα Ανατολής-Κατσικά, δεν μπορούν να μη χαζέψουν στα νερά της Παμβώτιδας τα σκουφοβουτηχτάρια που κουβαλάνε στην πλάτη τους νεοσσούς, προστατεύοντας τους από επίδοξους θηρευτές.

Τον τελευταίο καιρό, τα υδρόβια αυτά πτηνά κερδίζουν τις εντυπώσεις των Γιαννιωτών που κάνουν την παραλίμνια τους βόλτα. Κι ενώ κάποια ζευγάρια ανατρέφουν τους νεοσσούς ήδη, γύρω από τα καλάμια, κάποια άλλα ζευγάρια κλωσσάνε στις πλωτές φωλιές τους.

Η συγκεκριμένη διαδρομή του ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου, οικεία στους περισσότερους Γιαννιώτες, δίνει την ευκαιρία για μια γνωριμία με την ορνιθοπανίδα της λίμνης, σε μια περίοδο αναπαραγωγής για κάποια είδη και ταυτόχρονα σε μια περίοδο μετανάστευσης για κάποια άλλα είδη. Κυρίως όμως έρχεται να υπενθυμίσει ότι η λίμνη αποτελεί ένα οικοσύστημα με πολλές παραμέτρους, που έχει τις ομορφιές του αλλά και τις άσχημες στιγμές του, που χρήζει προσοχής και ορθής διαχείρισης.

«Έχουμε την τύχη να υπάρχει ένα τέτοιο οικοσύστημα σε μικρή απόσταση από το αστικό τοπίο, την ευκαιρία να βλέπουμε και να παρατηρούμε την άγρια φύση στην ‘αυλή’ της πόλης μας» αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ο Παναγιώτης Νίτας, αγροοικολόγος-περιβαλλοντολόγος και στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, ο οποίος προσθέτει ότι αυτή η ευαίσθητης περίοδος για πολλά αναπαραγωγικά είδη απαιτεί τον σεβασμό όλων όσων επισκέπτονται την περιοχή.  


Λευκοτσικνιάς. Photo credit: Ν. Μπούκας

Χαλκόκοτα. Photo credit: Ν. Μπούκας

O Φορέας Διαχείρισης, εδώ και έναν χρόνο, υλοποιεί ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας, μέσω του οποίου επιχειρείται για πρώτη φορά μια συστηματική καταγραφή των ειδών όχι μόνο στην Παμβώτιδα αλλά σε όλη τη ζώνη Natura της αρμοδιότητάς του, με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης».

Όσον αφορά τη λίμνη Παμβώτιδα, η πυκνή παρόχθια βλάστηση και οι καλαμώνες αποτελούν τα «καταφύγια» για πολλά υδρόβια είδη πουλιών.

Εκατέρωθεν του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου-ποδηλατόδρομου, δεν υπάρχουν μόνο σκουφοβουτηχτάρια. Ο βιολόγος και συνεργάτης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Νίκος Μπούκας μάς συστήνει τις «φωνές» που ακούγονται κατά τη διαδρομή και τα είδη, άλλα πιο δειλά και άλλα πιο θαρραλέα, που κάνουν την εμφάνισή τους.

Τσιχλοπαταμίδα. Photo credit: N. Μπούκας

Μέσα από τα καλάμια, σε όλο το μήκος της διαδρομής, ακούγεται λοιπόν η φωνή της τσιχλοποταμίδας, ενώ ξεπροβάλλουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα νερόκοτες και φαλαρίδες. Όπως μας λέει, στις παρόχθιες ιτιές μικροί μεταναστευτικοί επισκέπτες όπως δασοφυλλοσκόποι, μαυροσκούφηδες και κρικομυγοχάφτες αναζητούν έντομα από κλαρί σε κλαρί και υφάντρες φτιάχνουν τις περίτεχνες κρεμαστές φωλιές τους.

«Τα σχετικά πιο διαυγή νερά της λίμνης αυτής της περιόδου δίνουν την ευκαιρία σε είδη ερωδιών όπως ο κρυπτοτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς και ο μικροτσικνιάς να εντοπίσουν και να αρπάξουν εύκολα μικρά ψάρια που κυκλοφορούν στα ρηχά. Παρυδάτια είδη πουλιών όπως ο ακτίτης και ο λασπότρυγγας περπατούν στις όχθες της λίμνης με την προσοχή τους στραμμένη σε μια διαφορετική λεία, τα ασπόνδυλα, όπως σκουλήκια και υδρόβια έντομα» αναφέρει ο κ. Μπούκας.

Φαλαρίδα. Photo credit: Ν. Μπούκας

Ο κ. Μπούκας υπενθυμίζει και κάτι άλλο: τα λιβάδια της περιοχής, που κάποτε ήταν υγρολίβαδα και αποτελούσαν το πλέον σημαντικό ενδιαίτημα για πολλά είδη ορνιθοπανίδας, που χάθηκε με την κατασκευή του αναχώματος τη δεκαετία του ‘70. «Μπορεί όντως να απολαμβάνουμε τους 20 λευκοτσικνιάδες ή τους 10 γονιούς φαλαρίδας που ταΐζουν τους νεοσσούς τους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτοί οι πληθυσμοί είναι ό,τι έχουν απομείνει πλέον από τους κατά πολύ μεγαλύτερους αριθμούς που τρέφονταν και φώλιαζαν εδώ» τονίζει και εκφράζει την προσδοκία του να ανοίξει ο διάλογος για το πώς θα βρεθεί τρόπος για να αρχίσει να ρέει και πάλι νερό στις αποκομμένες από τη λίμνη εκτάσεις.


Κρυπτοτσικνιάς. Photo credit: Τόνια Γαλάνη


Κρικομυγοχάφτης. Photo credit: Ν. Μπούκας


* Κεντρική φωτογραφία: Σκουφοβουτηχτάρια (photo credit: Τόνια Γαλάνη)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3