Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ευθύνες για το θάνατο του Χ. Ζορμπά

Εικόνα του άρθρου Ευθύνες για το θάνατο του Χ. Ζορμπά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2020, 23:17
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας Άρτας για το θάνατο του ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά στο εργοστάσιο της «Ήπειρος» στην Άρτα, διαπιστώνει μια σειρά θέματα και παραλείψεις από πλευράς της επιχείρισης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, στο πατάρι όπου ανέβηκε ο Ζορμπάς για να αλλάξει καμένες λάμπες,  ο πίνακας δεν είχε ρελέ:

«Υπήρχε ηλεκτρικός βοηθητικός πίνακας 400 Volt, με ασφάλειες 16 και 10 Amber, στον οποίο δεν έχει τοποθετηθεί ηλεκτρολογικός αντηλεκτροπληξιακός διακόπτης (ρελέ διαφυγής). Στον χώρο, που ήταν δύσκολα προσβάσιμος, υπήρχε στο δάπεδο καλώδιο που ήταν συνδεδεμένο με δυο τροφοδοτικά τριών φάσεων μέσα σε πλαστικά κουτιά, τα οποία βρέθηκαν ανοιχτά στο δάπεδο [...] Ο θανών κρατούσε έναν κόφτη στο δεξί χέρι, μονωτική ταινία, φακό και δεματικά καλώδια. Κατά τη συνδεσμολογία των καλωδίων ήρθε σε επαφή με σημείο υπό τάση με αποτέλεσμα η τάση ρεύματος των 220 Volt να τον χτυπήσει και να τον κεραυνοβολήσει με ένταση 16 Amber».

Επίσης σύμφωνα με την ΕφΣυν, το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες στην επιχείρηση καθώς, όπως τονίζεται, «δεν αξιολογήθηκε η επικινδυνότητα της εργασίας και δεν τηρήθηκαν διαδικασίες ασφαλείας, καθώς και ότι δεν τηρήθηκαν διαδικασίες ανάθεσης εργασίας σε εργαζόμενους με γνώσεις και εκπαίδευση για ασφαλείς πρακτικές». Επίσης, οι επιθεωρητές ζητούν περαιτέρω έρευνα και γνωμάτευση, εάν η ύπαρξη ρελέ θα έσωζε τη ζωή του 29χρονου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back