Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τους φορείς διαχείρισης

Εικόνα του άρθρου Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τους φορείς διαχείρισης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2020, 18:00
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη για την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών κατέθεσαν 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας τομεάρχη για θέματα Περιβάλλοντος, Χαράς Καφαντάρη. Ανάμεσα στους ερωτώντες είναι και η Όλγα Γεροβασιλη, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας.

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτουν τις αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς και άλλους φορείς, για το νόμο που ψηφίστηκε μέσα στην καραντίνα και τονίζουν ότι «με τις διατάξεις του Γ’ κεφαλαίου, ‘Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών’ καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και έτσι το αποκεντρωμένο, συμμετοχικό μοντέλο διαχείρισής τους, αντικαθίσταται από ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ,των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών».

Προσθέτουν ακόμα ότι οι 36 φορείς συγχωνεύονται σε 24 και μετονομάζονται σε Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών(ΜΔΠΠ), «με αποτέλεσμα την αύξηση της έκτασης των περιοχών που εποπτεύουν».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ακόμα ότι η νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα σε επίπεδο ΕΕ, «προτείνει συγκεκριμένα βήματα για να τεθεί η βιοποικιλότητα της Ευρώπης στην πορεία ανάκαμψης έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής τουλάχιστον του 30 % των εδαφών και των θαλασσών της Ευρώπης σε αποτελεσματικά διαχειριζόμενες προστατευόμενες περιοχές. Διαθέτει δε,20 δις. ευρώ τον χρόνο για τη βιοποικιλότητα μέσω διαφόρων πηγών, τόσο από τα ταμεία της ΕΕ όσο και από πηγές εθνικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης».

Ζητούν να μάθουν εάν είναι συμβατές οι διατάξεις του κεφαλαίου Γ’ με τις αντίστοιχες της ΕΕ, με τα νέα 24 (αντί των υπαρχόντων 36) σχήματα, εξασφαλίζεται η αρμονική αντιστοίχιση των ορίων περιοχών, με την καλύτερη δυνατή προστασία τους (τοπικότητα, γνώση περιοχής, γνωματεύσεις) και τι θα γίνει με δικαστικές διεκδικήσεις και νομικές εκκρεμότητες φορέων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back