ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ανακυκλώνει» την ακρίβεια ο Δήμος Ιωαννιτών

Εικόνα του άρθρου «Ανακυκλώνει» την ακρίβεια ο Δήμος Ιωαννιτών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2021, 10:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πιο ακριβά κατά δύο λεπτά το τετραγωνικό θα είναι φέτος τα βασικά δημοτικά τέλη (καθαριότητα-φωτισμός) για τις κατοικίες, σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπή. Η δημοτική αρχή, στο υποόργανο του Δήμου, στο οποίο διαθέτει πλειοψηφία, αποφάσισε να προτείνει την αύξηση, η οποία μεν επιβάλλεται από τη γενική αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας, καυσίμων κ.λπ., αλλά ουσιαστικά ανακυκλώνει την ακρίβεια και κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση για νοικοκυριά βασικά, αλλά και εν μέρει και για τις επιχειρήσεις.

Αναλυτικά, η πρόταση είναι η εξής:

Οικίες

Δημοτική Ενότητα
€/τ.μ. 2022
2021
Ιωάννινα
1,62
1,6
Μάρμαρα
1,22
1,2
Σταυράκι
1,22
1,2
Νεοχωρόπουλο
1,22
1,2
Ανατολή
0,77
0,75
Ανατολή (Μπάφρα)
0,40
0,38
Μπιζάνι (Πεδινής)
0,67
0,65
Μπιζάνι (Λοιπές Κοινότητες)
0,57
0,55
Νήσου
0,67
0,65
Παμβώτιδα (Κατσικά)
0,77
0,75
Παμβώτιδα (Κατσικά-Κουτσελιό)
0,77
0,75
Παμβώτιδα (Ανατολική-Κράψη )
0,43
0,41
Παμβώτιδα (Λοιπές Τοπικές Κοινότητες)
0,77
0,75
Πέραμα
0,77
0,75
Πέραμα (λοιπές κοινότητες)
0,67
0,65


Μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για οικονομική δραστηριότητα. Αναλυτικά:

Επιχειρήσεις

Δημοτική Ενότητα
€/τ.μ. 2022
2021
Ιωάννινα
3,67
3,5
Μάρμαρα
3,31
3,2
Σταυράκι
3,31
3,2
Νεοχωρόπουλο
3,31
3,2
Ανατολή
1,32
1,2
Ανατολή (Μπάφρα)
0,50
0,4
Μπιζάνι (Πεδινή Μπιζάνι)
1,32
1,2
Μπιζάνι (Λοιπές Κοινότητες) και Πεδινή Μπιζάνι έως 80 τμ
0,85
0,75
Νήσος
1,00
0,9
Παμβώτιδα (Κατσικά-Κουτσελιό)
1,32
1,2
Παμβώτιδα (Ανατολική Κράψη )
0,50
0,4
Παμβώτιδα (Λοιπές Τοπικές Κοινότητες)
0,40
0,3
Πέραμα
1,32
1,2
Πέραμα (λοιπές κοινότητες)
-
1,2


Είναι εντυπωσιακό ότι μεγαλύτερη ακόμα αύξηση επιβάλλεται στα τέλη ακινήτων που χρησιμοποιούνται για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς (1,70 ευρώ από 1,40 ευρώ), ενώ στις βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ, ο συντελεστής παραμένει ίδιος.

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αυξήσεις ισχυριζόμενος ότι η δημοτική αρχή παραμένει πιστή στις προεκλογικές εξαγγελίες της.

O κ. Βάββας χρησιμοποίησε πολύ το αντεπιχείρημα του «λαϊκισμού», ότι δηλαδή δεν υπάρχει άλλη πρόταση, προκειμένου να παρουσιάσει ως αναπόφευκτες τις αυξήσεις. Λαμβάνει έτσι το πολιτικό κόστος της πρώτης δημοτικής αρχής εδώ και καιρό, που αυξάνει τα ανταποδοτικά τέλη, σε μια περίοδο που η ακρίβεια είναι ορατή και πιεστική.

Τόνισε ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει πρόβλημα με την απόδοση των τελών από τους «τρίτους παρόχους» ρεύματος, οι οποίοι εισπράττουν, αλλά καθυστερούν να καταβάλλουν... Αυτός είναι και ένας τρόπος «ανακύκλωσης» της ακρίβειας, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε τρίτους παρόχους για να μειώσουν τα ήδη πολύ αυξημένα, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, τιμολόγια ρεύματος. Όμως, ο Δήμος δεν εξοφλείται άμεσα...

Επίσης, ο κ. Βάββας έκανε συγκρίσεις σε βάθος χρόνου, προκειμένου να δείξει ότι έχουν γίνει μειώσεις τα τελευταία 6 χρόνια. Αναγνώρισε πάντως ότι οι καιροί δεν είναι εύκολοι...

Φυσικά, η γενική αίσθηση ότι ο Δήμος στρέφεται στους «συνήθεις υπόπτους» για να αντλήσει έσοδα, είναι πραγματική και καθόλου λαϊκισμός. Η δημοτική αρχή δέχθηκε σφοδρή κριτική γι αυτό, με τον κ. Βάββα να μην επιτυγχάνει ιδιαίτερα στην επιχειρηματολογία. 

Ο Θωμάς Μπέγκας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι απέκλεισε την αντιπολίτευση από τη δυνατότητα να καταθέσει προτάσεις, γιατί κατέθεσε τις εισηγήσεις της χωρίς να αφήσει επαρκές χρονικό διάστημα για τις απαιτούμενες διαδικασίες. «Τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν αυξημένα δημοτικά τέλη» τόνισε, σε μια χρονιά έτσι και αλλιώς ακρίβειας. Είπε επίσης ότι οι προβλέψεις της δημοτικής αρχής είναι αναξιόπιστες, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για ρεύμα-καύσιμα και ότι οι πολίτες θα κληθούν σύντομα να πληρώσουν περισσότερα. Απέδωσε δε την απόφαση στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής στα led και την ανάθεση αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη «με εξωφρενικό ποσό».  

Η κ. Τατιάνα Καλογιάννη (Ιωάννινα_2023) κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι λειτουργεί ως «απρόσωπος εισπρακτικός μηχανισμός» και ότι επιλεκτικά επικαλείται τη γνώμη της οικονομικής υπηρεσίας, αντιπαραβάλλοντας αντίστοιχη, διαφορετική θέση του κ. Βάββα πέρυσι. Η παράταξη, μέσω του συμβούλου της κ. Γκίζα, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για τη διαχείριση των τελών.

Ο Βλάσης Παπαχρήστος (Πολίτες για την ανατροπή) έθεσε μια σειρά ζητήματα, πέραν των αυξήσεων, λέγοντας ότι η δημοτική αρχή δεν ανταμείβει καν τους πολίτες σε απλούστερα ζητήματα, όπως η ανακύκλωση, η υιοθεσία αδέσποτων κ.λπ. Θύμισε ότι προεκλογικά, οι παρατάξεις της δημοτικής αρχής μιλούσαν για «ανταποδοτικά τέλη από το μηδέν» και «θέσπιση ζωνών», πράγματα που δεν έγιναν. Τόνισε επίσης ότι οι δαπάνες αυξάνονται συνεχώς…

Η Όλυ Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση) είπε ότι «σας ανησυχεί η λαϊκή δυσαρέσκεια» και προειδοποίησε ότι τα ανταποδοτικά θα αυξηθούν και άλλο μέσα στο έτος και είπε και αυτή ότι ο Δήμος «πληρώνει χρυσάφι την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων».

Ο Χρήστος Πατσούρας (Αριστερή Παρέμβαση) είπε ότι η δημοτική αρχή «παίζει με τις λέξεις» για να αποφύγει να πει ότι αυξάνει τα ανταποδοτικά τέλη. «Οριακή ή όχι, είναι αύξηση, για συγκεκριμένες κατηγορίες», τόνισε και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «συνεχίζει την πολιτική του κεντρικού κράτους».

Κάπως έτσι, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη για οικίες και μικρές επιχειρήσεις και να τα αφήσει σταθερά για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Μάλιστα, τυπικά η απόφαση θεωρείται ομόφωνη, καθώς ο νόμος Σκουρλέτη προβλέπει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη αρνητική ψήφος σε αυτού του τύπου τις συνεδριάσεις, εξόν αν κατέβει ως πρόταση, με τη σύμφωνη γνώμη της οικονομικής υπηρεσίας. Ήτοι, ο νόμος δεν ήταν και τόσο πολύ δημοκρατικός, ακόμα και πριν περιορίσει ακόμα περισσότερο τη δημοκρατικότητά του, ο κ. Θεοδωρικάκος. Ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαγεωργίου διευκρίνισε ότι οι αρνητικές θέσεις θα καταγραφούν.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back