Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εργοστάσιο ΣΔΙΤ και με τις ευχές… της Eurostat

Εικόνα του άρθρου Εργοστάσιο ΣΔΙΤ και με τις ευχές… της Eurostat
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2018, 21:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, με την ανάδοχο εταιρία να εκτιμά ότι τον Ιούλιο όλα θα είναι έτοιμα. Την ίδια ώρα, το έργο αυτό κερδίζει συνεχώς τα εύσημα από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Ο ειδικός γραμματέας Νικόλαος Μαντζούφας επισκέφθηκε σήμερα το εργοτάξιο στο πλαίσιο της καθιερωμένης, μηνιαίας συνάντησης εργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου (φορέας υλοποίησης) για την αξιολόγηση του έργου.

Για τον κ. Μαντζούφα, το έργο αυτό δεν αποτελεί μόνο «ένα πρότυπο που προσθέτει αξία στην περιβαλλοντική διάσταση της χώρας» αλλά κι ένα έργο που πέρασε με επιτυχία και τις εξετάσεις της… Eurostat. «Πάρα πολύ πρόσφατα το έργο αξιολογήθηκε λεπτομερώς από την Eurostat. Το αποτέλεσμα ήταν το έργο αυτό να κριθεί ότι δεν προσμετράται στο δημόσιο χρέος και στο έλλειμμα της χώρας» ανέφερε.

Για την αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία δέχτηκε τα πολλά συγχαρητήρια από τον κ. Μαντζούφα, το συγκεκριμένο έργο έχει ιδιαίτερη σημασία και για έναν άλλο λόγο. Όπως είπε, «η περιφερειακή αρχή με τις υπηρεσίες της θα χρησιμοποιήσει αυτό το έργο ως αναφορά και για επόμενα έργα μεγάλης κλίμακας είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε με τη μορφή παραχωρήσεων. Για μας αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος και η προστιθέμενη αξία του έργου».

Κατά τα άλλα, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο εργοτάξιο, με τη συμμετοχή του προέδρου του φορέα σύμπραξης Μανώλη Μαραγκουδάκη και του γενικού διευθυντή του έργου Νικόλαου Τσαρνά, ο κ. Μαντζούφας είπε τα καλύτερα για τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης «που σέβεται απόλυτα τις υποχρεώσεις του» αλλά και για την περιφερειακή αρχή («τέτοιοι ρυθμοί δεν έχουν ξανασυναντηθεί στην Ελλάδα»). «Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε συμβάλλει σε αυτό το έργο, ένα έργο 52 εκατ. ευρώ που προσφέρει σημαντικά τόσο κατά την περίοδο κατασκευής όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι από την Ήπειρο θα δουλεύουν σε αυτό» δήλωσε.

Η όλη επένδυση είναι ύψους 52 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και τα υπόλοιπα από τους ιδιώτες και από τραπεζική χρηματοδότηση.

Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία (ΤΕΡΝΑ), η οποία υπογράφηκε πέρσι το καλοκαίρι, προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων (κομποστοποίησης κυρίως) δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως. Η διάρκειά της είναι 26,5 χρόνια.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3