Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με κάθε επισημότητα η σύμβαση για τα απορρίμματα

Εικόνα του άρθρου Με κάθε επισημότητα η σύμβαση για τα απορρίμματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2017, 18:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι υπογραφές στη σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων (15.000 σελίδων συνολικά), στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, «έπεσαν» σήμερα με τον πιο επίσημο τρόπο. Η αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, στα Γιάννενα, γέμισε με πολλούς επισήμους: από τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα και ειδικούς γραμματείας υπουργείων μέχρι σημαντικά στελέχη της αναδόχου εταιρίας «ΤΕΡΝΑ» αλλά και της τράπεζας Alpha. Η παρουσία του κ. Πιτσιόρλα ήρθε να σηματοδοτήσει τη στήριξη (τελικά) της κυβέρνησης στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ) αλλά και τα οφέλη των ΣΔΙΤ.

«Η μέθοδος ΣΔΙΤ έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μπορούν να γίνονται σημαντικά έργα με γρήγορους ρυθμούς και δίνει τη δυνατότητα να γίνονται επενδύσεις, για να βγούμε από τη μέγγενη των προγραμμάτων» είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε δε ότι με τέτοιου είδους έργα αποφεύγονται οι «πληγές» των δημοσίων έργων όπως η μη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και η αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού ενός έργου, που οδηγήσει σε αύξηση του αρχικού οικονομικού αντικειμένου.

Όσο για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων της Ηπείρου, τόνισε ότι αποτελεί «ένα θετικό παράδειγμα. Με τέτοια θετικά παραδείγματα θα λειτουργήσει η χώρα». Ο κ. Πιτσιόρλας έδωσε ιδιαίτερα τα συγχαρητήριά του στην Περιφέρεια Ηπείρου για το πνεύμα συνεργασίας.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης χαρακτήρισε την ημέρα αυτή «σημαντική», θυμίζοντας τις δυσκολίες που πέρασε η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και όσους βρέθηκαν στο πλευρό της. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι στην Ήπειρο δεν έχει καταλογιστεί κανένα πρόστιμο για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι οποίοι έκλεισαν όλοι εγκαίρως, λέγοντας ότι είναι «η μοναδική Περιφέρεια που δεν έχει κανένα πρόστιμο» (για να επισημάνει λίγο αργότερα ο ειδικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος, ο οποίος είπε ότι στην ίδια θέση βρίσκεται και η Θεσσαλία). Ο κ. Καχριμάνης μίλησε για μια πολύ καλή σύμβαση, η οποία «δίνει μια συμφέρουσα τιμή για τους πολίτες», ενώ απέδωσε τα εύσημα για την όλη δουλειά στην αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη.

Η κ. Καλογιάννη αναφέρθηκε σε όλες τις δυσκολίες που υπήρχαν στη διαδρομή της όλης προσπάθειας, μιας προσπάθειας που, όπως είπε, ξεκίνησε πριν από 80 μήνες. Η ίδια μίλησε σε προσωπικό τόνο για τη διαχείριση της όλης υπόθεσης. «Ανήκω στην κατηγορία των πολιτών που αγωνίζονται για το δίκιο και το σωστό. Αισθάνθηκα λύπη και απογοήτευση από τη μη κατανόηση του ευπρεπούς αγώνα για την υλοποίηση του έργου αυτού […]. Τα προβλήματα λύνονται από υπεύθυνους πολιτικούς που θέλουν και τολμούν» τόνισε. Στη συνέχεια, τόσο ο ειδικός γραμματέας κ. Καπετάνιος όσο και ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το όλο πρότζεκτ και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου.


TO ΕΡΓΟ

Για το έργο μίλησε ο Γιώργος Αγραφιώτης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Αειφορική Ηπείρου», μέλους της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή». Καταρχήν, ανέφερε ότι από την ημέρα της προσωρινής ανάδειξης της εταιρίας ως αναδόχου του έργου μέχρι την υπογραφή της σύμβασης, πέρασαν 14 μήνες, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα θετικό ρεκόρ. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 90

θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλο αριθμό παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κ.λπ.). Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, εφόσον μέχρι τότε έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, όπως της οικοδομικής άδειας. Σημειωτέον ότι διευθυντής του εργοταξίου θα είναι ένας γιαννιώτης μηχανικός, ο Κώστας Μπάκας. Με τη λήξη των διαδικασιών αυτών, θα γίνει και αναλυτική παρουσίαση του έργου, όπως είπε. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος κατασκευής του συνόλου των έργων (18 μήνες). Η επένδυση ανέρχεται στα 52,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων (κομποστοποίηση κυρίως) δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως.

Και όσο για το επίμαχο ζήτημα του τέλους εισόδου στο εργοστάσιο, η ΤΕΡΝΑ προχώρησε σε μια προσφορά τον τελευταίο καιρό. Το τέλος εισόδου ανά τόνο ανέρχεται στα 39,54 ευρώ. «Το τέλος εισόδου είναι μικρότερο από ό,τι είναι άλλα τέλη σε άλλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία μάλιστα δεν καλύπτουν τα όσα προβλέπει η νομοθεσία» τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της τελικής τιμής έχει και η τεχνολογία αιχμής, η οποία επιλέχθηκε. «Το έργο θα το κάνουμε καλά» διαβεβαίωσε, και ζήτησε τη συνεργασία όλων, και δη των Δήμων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back