Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επιχείρηση καθαρισμού στο δάσος Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Επιχείρηση καθαρισμού στο δάσος Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2022, 15:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το περιαστικό αισθητικό δάσος είναι ένα κρίσιμο δασικό οικοσύστημα για την περιοχή των Ιωαννίνων. Είναι και ένα οικοσύστημα υπέργηρο, που εμφανίζει πολλές αδυναμίες εξαιτίας και της εκτεταμένης ύπαρξης της τραχείας πεύκης και που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα για να αποφευχθούν πιθανές πυρκαγιές.  

Εδώ και δύο εβδομάδες, συνεργεία ιδιωτών έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό του περιαστικού δάσους των Ιωαννίνων από ξερά κλαδιά, πεσμένα δέντρα και συσσωρευμένη καύσιμη ύλη. Με μια εργολαβία, ύψους 100.000 ευρώ, γίνονται καθαρισμοί σε όλη την έκταση των 800 στρεμμάτων του δάσους.

Πρώτη περιοχή παρέμβασης το Μεϊντάνι, όπως λέγεται το τμήμα του δάσους που βρίσκεται πάνω από την πλατεία Ομήρου. Το Μεϊντάνι επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς για αυτοψία, μαζί με τον δασάρχη Ιωαννίνων Χρήστο Λαγό και στελέχη της Δασικής  Υπηρεσίας.

Μετά τις περσινές πυρκαγιές στην Εύβοια, τα Δασαρχεία πέρασαν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος –μια διαδικασία, που σε διοικητικό και οργανωτικό επίπεδο, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε σε αυτή τη μετάβαση, σημειώνοντας ότι «οι δασικές υπηρεσίες επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο, στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ένα ραντεβού που άργησε 25 χρόνια». Πρόσθεσε δε ότι «τα δασαρχεία αντιμετωπίζονταν ως τα αποπαίδια της δημόσιας διοίκησης», επικαλούμενος τις ελλιπείς χρηματοδοτήσεις («σκεφτείτε ότι το Δασαρχείο Ιωαννίνων έπαιρνε 18.000-20.000 ευρώ τον χρόνο για τους καθαρισμούς» είπε).


Ο υφυπουργός αναφέρθηκε δε και στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., μέσω του οποίου η πολιτεία προσπαθεί να χρηματοδοτήσει έργα αντιπυρικής προστασίας στην προσπάθειά της να μην επαναληφθεί η περσινή καταστροφή. Πενήντα εκατομμύρια έχουν διατεθεί ήδη για την υλοποίηση του σχεδίου προστασίας των δασών με την ονομασία Anti-Nero, ενώ έχουν ζητηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης άλλα 22 εκατ. ευρώ.

«Η ελληνική πολιτεία κάνει το χρέος της, αυτό που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Καλώ τους πάντες δημάρχους, περιφερειάρχες και πολίτες να είναι επί ποδός. Όλες οι προσπάθειες θα πιάσουν τόπο αν οι πολίτες είναι προσεκτικοί. Το 96% των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια» τόνισε.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στα πολλά σκουπίδια που εντοπίστηκαν στο δάσος των Ιωαννίνων.


Τόσο ο κ. Αμυράς όσο και ο δασάρχης κ. Λαγός έδωσαν έμφαση και στην εφαρμογή αραιώσεων με την απομάκρυνση προβληματικών κωνοφόρων δέντρων για την ανάπτυξη άλλων ειδών, πλατύφυλλων που είτε είναι αυτοφυή είτε θα φυτευτούν. Ο κ. Λαγός ανέφερε ότι γίνονται επεμβάσεις καλλιέργειας με στόχο «τη μετάβαση σε ένα δάσος μικτό με κωνοφόρα και πλατύφυλλα».

Το 2002 οι δασικές υπηρεσίες είχαν συντάξει μελέτη με τίτλο «Γενικό σχέδιο διαχείρισης και διαχείρισης και προστασίας των δασυλλίων λόφων πόλης Ιωαννίνων», σύμφωνα με την οποία σκοπός των αναδασωτικών εργασιών είναι η επίτευξη μιας μίξης κωνοφόρων και πλατύφυλλων ειδών με ποσοστό 40 προς 60. Είκοσι χρόνια μετά, εκτιμάται ότι τα πλατύφυλλα «καταλαμβάνουν» περίπου το 30%.

Tέλος, στο δάσος των Ιωαννίνων, ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι θα γίνουν όλες οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της λειτουργίας των υδατοδεξαμενών και των κρουνών μετά από μελέτη που εκπονεί η Περιφέρεια Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back