dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο διάλογος Αμυρά-Τζούφη για το αισθητικό δάσος

Εικόνα του άρθρου Ο διάλογος Αμυρά-Τζούφη για το αισθητικό δάσος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/09/2021, 20:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη για την προστασία του αισθητικού δάσους Ιωαννίνων. Η κα Τζούφη, στην ανακοίνωσή της, εκτιμά ότι από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν υπήρξαν «ουσιαστικές δεσμεύσεις». Η βουλευτής έθετε τα ζητήματα της χρηματοδότησης των εργασιών καθαρισμού, συντήρησης και διατήρησης του δικτύου πυρόσβεσης, της πρόσληψης προσωπικού και της προμήθειας κατάλληλου υλικού, όπως και του συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος, ΔΕΥΑΙ, Δασική Υπηρεσία και Πυροσβεστική).

Στην ερώτηση της κας Τζούφη απάντησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς (βουλευτής Ιωαννίνων επίσης).

Ακολουθούν αποσπάσματα από την τοποθέτηση των δύο στη Βουλή:

ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ: …Κάθε χρόνο γίνονται κάποιες εργασίες καθαρισμού βεβαίως από ανθρώπους που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και τις αρμοδιότητες. Τη διετία 2017-2019 εργάζονταν στο δασύλλιο μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας 35 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων που είχαν για αυτόν τον σκοπό εκπαιδευτεί από τους υπαλλήλους του Δασαρχείου. Ήταν ένα πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με 5.066 εργαζομένους, το οποίο δυστυχώς σταμάτησε. Προσέφεραν σύμφωνα με όλα τα δεδομένα σημαντικό έργο, αλλά δεν συνεχίστηκε.

Το 2020 ζητήθηκαν από το υπουργείο 20.000 ευρώ για τη συντήρηση των δεξαμενών πυροπροστασίας και 100.000 ευρώ για τις απαραίτητες ετήσιες εργασίες καθαρισμού, όμως το υπουργείο δεν έστειλε καθόλου χρήματα. Σύμφωνα και με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, σε επίσκεψή μας, πράγματι δεν στάλθηκαν τα απαραίτητα χρήματα ούτε έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις των συμβασιούχων υπαλλήλων και έτσι εκ των ενόντων η ίδια προσέφερε τεχνική βοήθεια για να λειτουργήσουν οι υδατοδεξαμενές.

[Σε αυτό το σημείο η κα Τζούφη ζητά δεσμεύσεις για σταθερή χρηματοδότηση και για έγκαιρη πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και προμήθεια αυτοκινήτων μεταφοράς υπολειμμάτων, όπως και για τον αποτελεσματικό συντονισμό όλων των φορέων –«όχι μια τυπική σύσκεψη κάθε Μάη» όπως είπε- με διακριτούς ρόλους].

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: …Από την τοποθέτησή σας απορρίπτω αυτό που είπατε ότι δηλαδή κάθε χρόνο οι υπάλληλοι του Δασαρχείου Ιωαννίνων προβαίνουν σε εργασίες καθαρισμού κλπ χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και αρμοδιότητες. Από πού προκύπτει αυτό; Γιατί υποτιμάτε τους υπαλλήλους του Δασαρχείου Ιωαννίνων;

…Και επίσης θα ήθελα να μου διευκρινίσετε: Είπε η Περιφέρεια Ηπείρου -θα ήθελα να το ξέρω υπεύθυνα- ότι το Δασαρχείο Ιωαννίνων και οι συναρμόδιοι φορείς και οι εμπλεκόμενοι με το έργο του καθαρισμού του δάσους και της πυροπροστασίας του δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους;

…Όσον αφορά τα χρήματα και τις πιστώσεις που έχουμε δώσει. Κατ’ αρχάς το Δασαρχείο Ιωαννίνων εκτελεί δύο έργα με προϋπολογισμό 33.733 ευρώ για καλλιεργητικές, υλοτομικές εργασίες και εργασίες καθαρισμού στα δημόσια αισθητικά δασύλλια της πόλης Ιωαννίνων. Πέραν των άλλων συντηρούν το δασικό οδικό δίκτυο. Και επίσης θέλω να σας πω ότι ολοκληρώνεται αυτό το έργο μέσα στον Οκτώβριο.

Επίσης εγκρίθηκε η μελέτη «Δασοκομικές εργασίες στη θέση Μεϊντάνι» προϋπολογισμού 11.000 ευρώ. Όπως επίσης ο Δήμος Ιωαννιτών έχει λάβει σχεδόν 70.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για δράσεις πυροπροστασίας.

Ενδεχομένως κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι τα χρήματα αυτά είναι λίγα. Εγώ θα πω ότι σαφώς χρειάζονται και περισσότερα.

(Σε αυτό το σημείο, ο κ. Αμυράς είπε ότι το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει διαχειριστικές μελέτες σε όλη τη χώρα με 70 εκατ. ευρώ. Για την προμήθεια οχημάτων 4x4, είπε ότι υπέγραψε απόφαση με την οποία χρηματοδοτούνται από 30.000 ευρώ τα Δασαρχεία Ιωαννίνων, το Δασαρχείο Κόνιτσας, Δασαρχείο Μετσόβου –«Και λυπάμαι να πω ότι επί τεσσεράμισι χρόνια η δική σας κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε πατίνι σε αυτά τα δασαρχεία»).

ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ: …Ήμουνα σαφής και είπα το εξής: Η Δασική Υπηρεσία παλαιότερα είχε τη δυνατότητα αυτού του προσωπικού στο οποίο αναφέρθηκα, το οποίο εκπαίδευαν οι δασικές υπηρεσίες και έτσι μπορούσε να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Αυτή η δυνατότητα έπαψε να υπάρχει και αυτό που γίνεται είναι ότι ανατίθεται σε κάποιον εργολάβο. Και βεβαίως αυτό δεν είναι επαρκές διότι χρειαζόμαστε κόσμο ο οποίος να είναι εκπαιδευμένος και εξειδικευμένος.

Το δεύτερο που σας είπα είναι ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα συντονισμού όλων των υπηρεσιών. Θα μπορούσα να αναφέρω και πιο συγκεκριμένα παραδείγματα για το αν δουλεύαν ή δεν δούλευαν οι υδατοδεξαμενές και τα τεχνικά προβλήματα που υπήρχαν που εκ των ενόντων προσπαθούσαν διάφοροι από τις διάφορες υπηρεσίες να τα επιλύσουν. Αυτά λοιπόν μπορεί να είναι κρίσιμα…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: … Χαίρομαι πραγματικά που βλέπω ότι με έναν εύσχημο τρόπο πήρατε πίσω αυτή την πρώτη σας τοποθέτηση, ότι οι υπάλληλοι του Δασαρχείου Ιωαννίνων δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, για να κάνουν τους καθαρισμούς και τα σχέδια πυροπροστασίας. Χαίρομαι που το πήρατε πίσω, διότι ήταν προσβλητικό. Εμείς τιμάμε και τους πυροσβέστες, τιμάμε και τους δασικούς υπαλλήλους τιμάμε και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας…

Πριν από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ολοκληρώθηκε ο ετήσιος έλεγχος και η συντήρηση των υδατοδεξαμενών αλλά και του δικτύου πυρόσβεσης. Εκεί επισημαίνω ότι ναι, υπήρξαν δυσλειτουργίες. Λύθηκαν τα προβλήματα..

Οι εργασίες καθαρισμού στο δάσος των Ιωαννίνων υλοποιήθηκαν από τη Δασική Υπηρεσία με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής και προσωπικού φοιτητών στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης πάνω στο αντικείμενο της δασικής τους επιστήμης και διαφόρων εθελοντικών οργανώσεων. Έγιναν αραιώσεις, έγιναν καθαρισμοί, έγιναν κλαδεύσεις για την απομάκρυνση δέντρων μεγάλου ύψους, που βρίσκονταν σε όλη την περίμετρο του Αισθητικού Δάσους, σε μια ζώνη τελικού πλάτους 10 έως 20 μέτρων και για τη δημιουργία στεγασμένης ζώνης για την προστασία των σπιτιών που γειτνιάζουν με το δάσος.

… Ήδη εφαρμόζουμε ενιαία κριτήρια για έναν τρόπο έγκαιρης, γρήγορης αντιμετώπισης προβλημάτων σε σχέση με τους καθαρισμούς των αλσυλλίων. Σήμερα υπέγραψα μια εγκύκλιο που απέστειλα σε όλα τα δασαρχεία της χώρας, με την οποία τους λέμε ότι θα πρέπει μέσα σε 20 ημέρες τα δασαρχεία να απαντούν στο ηλεκτρονικό μήνυμα που θα στέλνει ο οποιοσδήποτε πολίτης και θα λέει: «Στην αυλή μου -μιλώντας για εκτός ορίων οικισμό- υπάρχει ένα δέντρο που είτε είναι γερασμένο είτε είναι άρρωστο είτε έχει γείρει είτε είναι επικίνδυνο.» Μέσα σε είκοσι μέρες το Δασαρχείο θα πρέπει να κάνει αυτοψία και να δώσει την άδεια. Αν δεν το κάνει σε είκοσι μέρες το Δασαρχείο, θεωρείται ότι υπάρχει μια σιωπηρή συναίνεση και έγκριση αυτής της επέμβασης. Μιλάμε για κλαδέματα, μιλάμε για κοπές και καθαρισμούς σε αυλές, σε κήπους, σε ελαιώνες, αμπέλια, σε υδροκομικές εκτάσεις.

Και καταλήγοντας, να σας πω και το εξής. Τώρα που οι δασικές υπηρεσίες έφυγαν, φεύγουν και γίνεται η μετάβαση από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις σε εμάς, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, τώρα πια εμείς είμαστε σίγουροι και έτοιμοι να παίξουμε πολύ πιο γρήγορα πράγματα που κολλούσαν στη γραφειοκρατία. Σας έδωσα ένα μικρό παράδειγμα με τα κλαδέματα των δέντρων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3