ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επιστροφή στις εκδηλώσεις με 200 χρόνια από το ‘21

Εικόνα του άρθρου Επιστροφή στις εκδηλώσεις με 200 χρόνια από το ‘21
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/06/2021, 18:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων μέχρι 28 Ιουνίου, μέσω των δύο πολιτιστικών του φορέων, του Πνευματικού Κέντρου και του ΔΗΠΕΘΙ, παρουσίασε ο Δήμος Ιωαννιτών.

Το πρόγραμμα δεν σηματοδοτεί κάποια εντυπωσιακή επιστροφή στις ζωντανές εκδηλώσεις, από πλευράς Δήμου, κάτι που έτσι και αλλιώς δεν είναι εφικτό, σχεδόν για κανέναν οργανισμό, καθώς οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεκινάνε σταδιακά και χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες παραγωγές, ακόμα.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΠΚΔΙ Ελένη Ακονίδου και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΙ Ελένη Κωτσαντή, σε αυτή του τη φάση, συνδέεται (ή προσπαθεί να συνδεθεί) με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ΄21.

«Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ξεκινούν με το δεκαήμερο αυτό και θα κορυφωθούν το φθινόπωρο με δύο διεθνή συνέδρια. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούν παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ και των δομών του Πνευματικού Κέντρου και είναι ευκαιρία να φανεί μία δουλειά που έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Η κα Ακονίδου από την πλευρά της, τόνισε ότι «πρόκειται για μία επανεκκίνηση με οδηγό την Ελληνική Επανάσταση και τα 200 χρόνια από την έναρξή της που σηματοδότησε την αρχή του νέου ελληνικού κράτους».

Τέλος, η κα Κωτσαντή κατέθεσε την άποψη ότι «η ιστορική μνήμη αποτελεί απαραίτητο στοιχείο γνώσης για την κατανόηση του παρόντος και τον σχεδιασμό του μέλλοντος» και ότι «η γνώση της ιστορίας δομεί την ταυτότητά μας, προσφέροντας ιδανικά και αξίες, εδραιώνει την δημοκρατία, οικοδομεί την εθνική μας αυτογνωσία και καλλιεργεί την φιλοπατρία».

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Η κεντρική εκδήλωση «Η Ελληνική Επανάσταση Εμπνέει την Όπερα» είναι υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Πρακτικά, είναι εκδηλώσεις-παραγωγές από τα τμήματα του ΠΚΔΙ και το ΔΗΠΕΘΙ. Οι εκδηλώσεις στα παλιά αρχοντικά θα είναι αναγκαστικά μικρότερες, ελέω μέτρων.

Όλο το πρόγραμμα είναι το εξής:


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3