Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΠΚΔΙ: Και μειώσεις εγγραφών και αυξήσεις διδάκτρων

Εικόνα του άρθρου ΠΚΔΙ: Και μειώσεις εγγραφών και αυξήσεις διδάκτρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/09/2022, 01:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πνευματικό Κέντρο φαίνεται ότι βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει προβλήματα, όχι με προφανείς λύσεις.

Για παράδειγμα, η πρόεδρος του ΠΚΔΙ Ελένη Ακονίδου, απαντώντας σε ερωτήσεις και θέματα που έθεσε ο σύμβουλος της ΑΡΠΙ Χρήστος Πατσούρας στην «εμβόλιμη» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είπε στην ίδια τοποθέτηση ότι οι εγγραφές στα τμήματα είναι λιγότερες, αλλά και ότι αυξάνονται κατά περίπτωση τα δίδακτρα (πχ 5 ευρώ στη σχολή χορού, μικρή αύξηση στο τέλος εγγραφής στο ωδείο). Σίγουρα υπάρχουν ανάγκες και ζητήματα λειτουργικότητας, ειδικά φέτος, αλλά με την αύξηση διδάκτρων σε εποχή χαίνουσας ακρίβειας δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί και η αύξηση εγγραφών.

Επίσης, το ΠΚΔΙ έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων και σε περασμένες περιόδους για τις κατά περίπτωση συνθήκες σε κτίριά του (πχ θέρμανση) και κατά πόσο ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που προκύπτουν από τα δίδακτρα που πληρώνουν οι γονείς.

Η πρόεδρος του ΠΚΔΙ προσπάθησε να δικαιολογήσει αποφάσεις που και πάλι φέτος, έχουν προκαλέσει διάφορα ζητήματα, συνοψίζοντας τις θέσεις της διοίκησης στο ότι το ΠΚΔΙ «είναι κοινωφελής, αλλά είναι και επιχείρηση» και πρέπει να επιβιώσει.

Η κα Ακονίδου είπε επίσης ότι το ΠΚΔΙ δεν κάνει φωτογραφικές προκηρύξεις και ότι οι όροι και τα προσόντα είναι αυτά που ορίζει το ΑΣΕΠ. Βέβαια, πέρυσι η διοίκηση άλλαξε μοριοδότηση μετά από προσφυγές και ενστάσεις και φέτος, για την ίδια θέση, έχει ορίσει διαφορετικό κριτήριο αξιολόγησης μορίων. Η πρόεδρος επέμεινε στις λεπτομέρειες που ισχύουν μεν, ότι για παράδειγμα δεν πρόκειται για «ανανέωση συμβάσεων» αλλά για προσλήψεις. Στην πράξη δε, οι περισσότεροι-ες συμβασιούχοι στα τμήματα μαθητείας του ΠΚΔΙ, προσλαμβάνονται κάθε χρόνο, με μικρές αλλαγές.

Το ΠΚΔΙ ενέκρινε πέρυσι τον Μάρτιο 91 θέσεις συνολικά (μουσικούς, δασκάλους χορού, εικαστικούς). Από αυτές, προκήρυξε τις 33 θέσεις, πριν από μερικές μέρες. Πέρυσι, είχε προκηρύξει 38. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι-ες αμείβονται με την καταβολή διδάκτρων κατά τουλάχιστον 60%, σύμφωνα με τον περσινό νόμο (4873/21).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την κα Ακονίδου, οι αυξήσεις στα δίδακτρα και οι εισηγήσεις για τις ανάγκες σε προσωπικό, έγιναν από τους-τις υπεύθυνες των τμημάτων. Σημείωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα, εάν είναι αρκετές οι εγγραφές και χρειαστεί επιπλέον προσωπικό, να γίνει νέα προκήρυξη.

Σχετικά με τα ΚΔΑΠ, η κα Ακονίδου έπλεξε το εγκώμιο εργαζόμενων αορίστου χρόνου που «επέλεξαν να καλύψουν άλλες παραγωγικές δομές του Δήμου μας», αναφερόμενος στις μετακινήσεις εργαζόμενων στον ΟΚΠΑΠΑ, προκειμένου, όπως είπε, να «μη χαθεί καμία θέση εργασίας των εργαζομένων ορισμένου χρόνου».

Τέλος, για το ΚΔΑΠ Νεοκαισάρειας η κα Ακονίδου είπε ότι και παλιότερα γίνονταν αναστολές λειτουργίας λόγω έλλειψης παιδιών, χωρίς αντίστοιχες αντιδράσεις, καθώς και ότι το συγκεκριμένο ΚΔΑΠ είχε «ελαχιστότατες εγγραφές».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back