Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επιφυλάξεις και για τα όρια των οικισμών

Εικόνα του άρθρου Επιφυλάξεις και για τα όρια των οικισμών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2023, 18:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης συνεχίζει να διαφοροποιείται από την κυβερνητική θέση επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων… και άλλες διατάξεις».

Αυτή τη φορά, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τοποθετήθηκε επί των άρθρων που αφορούν σε πολεοδομικές ρυθμίσεις. Σε άλλες συμφώνησε, σε άλλες όχι.

Μία σημαντική επιφύλαξή του αφορά το άρθρο 253 του σχεδίου νόμου που αφορά τη διόρθωση σφαλμάτων στα όρια οικισμών με υπουργική απόφαση και μόνο. Η διάταξη αυτή έχει χαρακτηριστεί «φωτογραφική» από περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς εκτιμούν ότι αναφέρεται στην υπόθεση του Πάπιγκου.

Ο κ. Καλογιάννης αποφεύγει να κάνει οποιονδήποτε σχετικό συσχετισμό. Επισημαίνει ωστόσο ότι «αυτή η διάταξη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα ενδεχομένως θα λύσει». Υπενθυμίζει δε ότι η ισχύουσα νομοθεσία καθορίζει με σαφήνεια τον τρόπο οριοθέτησης οικισμών, η οποία μπορεί να γίνεται είτε στο πλαίσιο Τοπικού ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ), είτε με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που καλύπτει τουλάχιστον έναν οικισμό, το οποίο εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από πολεοδομική μελέτη και γνώμη του οικείου Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥΠΟΘΑ). «Ας εφαρμόσουμε, λοιπόν, την κείμενη νομοθεσία. Αν καθυστερεί η εκπόνηση κάποιου ΤΠΣ, ας ακολουθήσουμε την άλλη προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή σύνταξη μελέτης για τον οικισμό που χρειάζεται οριοθέτηση και έκδοση ΠΔ» επισημαίνει.

Κάθε άλλο παρά σύμφωνος είναι και με το άρθρο 254 που ορίζει ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση μικρών μονάδων βιολογικού καθαρισμού σε γαίες υψηλές παραγωγικότητας. «Πρόκειται για μία ακόμα τροποποίηση του περίφημου άρθρου 56 του Ν. 2637/1998, εις βάρος της γης υψηλής παραγωγικότητας. Πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουμε ότι η γη υψηλής παραγωγικότητας είναι μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος εν ανεπαρκεία. Οφείλουμε να χαρακτηρίσουμε και οριοθετήσουμε αυτή τη γη και να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού» τονίζει.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back