Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα όρια των οικισμών και μια «φωτογραφική διάταξη»

Εικόνα του άρθρου Τα όρια των οικισμών και μια «φωτογραφική διάταξη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2023, 20:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από 16 μήνες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος διατεινόταν ότι όλα είναι νόμιμα στο Μεγάλο Πάπιγκο Ζαγορίου, εκεί όπου ανεγείρονται κατοικίες ενός εφοπλιστή. Η νομιμότητα των κατασκευών βασιζόταν, σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου, στο ότι «η ιδιοκτησία είναι εντός ορίων του οικισμού».

Την ίδια ώρα, περιβαλλοντικές οργανώσεις έκαναν λόγο για «αυθαίρετη επέκταση των ορίων του οικισμού» ενώ βουλευτές, όπως ο Κρίτων Αρσένης (ΜέΡΑ25) και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Ηπείρου (Μερόπη Τζούφη, Όλγα Γεροβασίλη, Μάριος Κάτσης και Κώστας Μπάρκας) κατέθεταν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.

Η υπόθεση του Πάπιγκου επέστρεψε ξανά στη Βουλή. Αυτή τη φορά διά της πλαγίας οδού, όπως καταγγέλλεται, μέσω μιας μεταβατικής διάταξης στο σχέδιο νόμου που αφορά την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και το οποίο συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

«Έως την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, οι διορθώσεις σφαλμάτων ορίων οικισμών πραγματοποιούνται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» αναφέρεται στο άρθρο 253 του πολυνομοσχεδίου.

Με απλά λόγια, προβλέπεται η αλλαγή ορίων στους οικισμούς μόνο με υπουργική απόφαση. Παρότι το θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται, απαιτεί Προεδρικό Διάταγμα –άρα έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Καλλιστώ» Σπύρος Ψαρούδας, στην τοποθέτησή του στην επιτροπή της Βουλής, έκανε σαφέστατα λόγο για «φωτογραφική διάταξη» και αναφέρθηκε στην περίπτωση του Πάπιγκου όπου υφίσταται μια «προσπάθεια για ξεχείλωμα των ορίων του οικισμού με την ανέγερση οικοδομών μέσα στον πυρήνα του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου». Η επικεφαλής της περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Θεοδώρα Νάντσου επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει νομολογία σύμφωνα με την οποία η αλλαγή ορίων οικισμού πρέπει να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα.

Τις καταγγελίες των δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων υπογράμμισε και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, ζητώντας από τον υπουργό να απαντήσει αν πράγματι υπάρχει «φωτογραφική διάταξη».

Σημειωτέον ότι στις 22 Μαρτίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της επίμαχης οικοδομικής δραστηριότητας στο Πάπιγκο.


*Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back