Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Επέστρεψε η προτομή του Γ. Μυλωνά

Εικόνα του άρθρου Επέστρεψε η προτομή του Γ. Μυλωνά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2022, 23:24
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η προτομή του πολιτικού Γιώργου Μυλωνά, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, βρήκε τη νέα της θέση.

Απέναντι από τον νέο κόμβο στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, σε ένα μικρό χώρο πρασίνου, στο πλαίσιο της ευρύτερης διαμόρφωσης που έγινε. Μέχρι πριν λίγους μήνες βρισκόταν σε μια γωνία στο παρκάκι απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, το οποίο μετατράπηκε σε κόμβο. Η προτομή είχε απομακρυνθεί λόγω εργασιών και επέστρεψε πια λίγα μέτρα πιο πέρα.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τον Δήμο Ιωαννιτών είχαν γίνει τον Φεβρουάριο του 2019.

Αναμφίβολα, στη νέα θέση που τοποθετήθηκε, η προτομή, διά χειρός του γλύπτη Θ. Παπαγιάννη, είναι πιο εμφανής.

Ο Γιώργος Μυλωνάς (1919-1998) είχε εκλεγεί βουλευτής Ιωαννίνων στις εκλογές του 1963 και του 1964 με την Ένωση Κέντρου. Είχε αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Προεδρίας αρχικά και υφυπουργού Παιδείας στη συνέχεια. Ως ηγετικό στέλεχος της Ένωσης Κέντρου και μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης «Δημοκρατική Άμυνα», κατά τη δικτατορία, συνελήφθη και εξορίστηκε στην Αμοργό. Το 1969, κατάφερε να αποδράσει (με περιπετειώδη τρόπο), συνεχίζοντας την αντιδικτατορική του δράση από τη Γενεύη. Το 1973, έγραψε στα αγγλικά ένα κείμενο με τίτλο «Η Απόδραση από την Αμοργό» όπου αφηγείται τα όσα βίωσε στην εξορία αλλά και το χρονικό της απόδρασης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back