ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εννιά ταινίες για την αναπηρία

Εικόνα του άρθρου Εννιά ταινίες για την αναπηρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2018, 19:07
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η 3η Δεκεμβρίου είναι επίσημα θεσπισμένη ως παγκόσμια μέρα των ανθρώπων με αναπηρία. Η πικρή αλήθεια βέβαια, είναι ότι ελάχιστα αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι χωρίς προβλήματα, πώς είναι να έχεις τέτοια και πόσο αποξενωτική γίνεται η καθημερινότητα, ακόμα και τα απλά πράγματα, όταν οι πόλεις και η ίδια η κοινωνία είναι φτιαγμένη μόνο για τους «δυνατούς».

Με αφορμή τη σημερινή μέρα, ιδού εννιά ταινίες που προσέγγισαν με διάφορους τρόπους, το θέμα της αναπηρίας.

Η θάλασσα μέσα μου

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ στον ίσως καλύτερο ρόλο της καριέρας του, νιώθει τα πάντα όντας ταυτόχρονα κατάκοιτος. Η ταινία του Αμπενάμπαρ προσεγγίζει με έναν ιδιαίτερο, σχεδόν χαριτωμένο τρόπο, το θέμα του «δικαιώματος στο θάνατο» και παίρνει το όσκαρ ξένης ταινίας το 2005.


Γεννημένος την 4η Ιουλίου

Ο Ρον Κόβικ πήγε στο Βιετνάμ για να σκοτώσει κομμουνιστές και γύρισε ανάπηρος και παρατημένος από το αμερικάνικο κράτος που τον έστειλε εκεί. Ο Όλιβερ Στόουν φτιάχνει ένα πολιτικό σχεδόν αριστούργημα και το σφραγίζει με ένα τρομερό σάουντρακ και δύο όσκαρ, για το βετεράνο που πήγε μιλιταριστής και γύρισε ανάπηρος, ειρηνιστής και ακτιβιστής.

 

Το αριστερό μου πόδι

Ο Τζιμ Σέρινταν σχεδόν ταύτισε τις καλύτερες στιγμές του με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ίσως τον καλύτερο εν ζωή ηθοποιό αυτή τη στιγμή. Τέσσερα χρόνια πριν το «Εις το όνομα του πατρός», το δίδυμο παίρνει όσκαρ με το συγκλονιστικό «Αριστερό μου πόδι». Όσκαρ το 1990 για τον Λιούις.


Δαμάζοντας τα κύματα

Ο Λαρς φον Τρίερ, αυτός ο σύγχρονος προβοκάτορας των αισθήσεων, αναδεικνύει την Έμιλι Γουώτσον σε ένα δράμα ενοχών και έρωτα, ανάμεσα σε έναν καθηλωμένο άνθρωπο και τη σύζυγό του.

 

Ο Τζόνι πήρε το όπλο του

Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ντάλτον Τράμπο, δεν γυρίστηκε σε ταινία παρά το 1980, καθότι ο Τράμπο ήταν κομμουνιστής και τους κομμουνιστές οι ΗΠΑ τους κυνηγούσαν. Η ιστορία ενός στρατιώτη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που έχει μόνο κάποιες εγκεφαλικές λειτουργίες ζωντανές και επικοινωνεί με τους θεράποντες με σήματα μορς, προσπαθώντας να «δραπετεύσει» από ό,τι έχει απομείνει από το σώμα του. Σκηνές της ταινίας συμπεριέλαβαν οι Metallica στο One, το πρώτο βίντεο κλιπ που έφτιαξαν ποτέ.


Les Intouchables

Ένας ανάπηρος πλούσιος, εξαρτάται από έναν μαύρο, σε μια ιστορία με χιούμορ που καταρρακώνει κάθε προκατάληψη


Ο άνθρωπος ελέφαντας

Ο Ντέιβιντ Λιντς  γυρίζει τον «Άνθρωπο ελέφαντα» το 1980, με σαφή κριτική στον υφέρποντα ή και φανερό ρατσισμό προς κάθε διαφορετικό άνθρωπο. Τζον Χερτ, Αν Μπάνκροφτ, Άντονι Χόπκινς μοιράζονται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους


Φρίντα

Η αγαπημένη Φρίντα Κάλο, τα δύο πιο ερωτικά… φρύδια που πέρασαν από τον πλανήτη, η μούσα του Ντιέγκο Ριβέρα και του Λέοντα Τρότσκι, ήταν ένας άνθρωπος που πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής της στον κυριολεκτικό πόνο.


Accion Mutante

Πίσω στο 1993, ο Άλεξ ντε Ιγκλέσια σκαρφίζεται ένα «δυστοπικό μέλλον», όπου οι άσχημοι, παραπληγικοί και λοιποί δεν έχουν δικαιώματα. Οπότε, παίρνουν τα όπλα…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back