Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εννιά μουσεία με κοινούς στόχους

Εικόνα του άρθρου Εννιά μουσεία με κοινούς στόχους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2018, 14:16
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τη 2η συνάντησή του πραγματοποίησε το Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από τους εννιά τόπους –Σουφλί, Ιωάννινα, Βόλος, Στυμφαλία, Λέσβος, Χίος, Τήνος, Δημητσάνα, Σπάρτη- όπου φιλοξενούνται τα αντίστοιχα θεματικά μουσεία.

Η συνάντηση έγινε χτες στα Γιάννενα, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, με την πρόεδρο του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου και πολλά επίσημα πρόσωπα να παρίστανται, όπως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος και της ΝΔ Κώστας Τασούλας, η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστας Σουέρεφ κ.ά.

Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών, δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στο άνοιγμα της νότιας πύλης του Ιτς Καλέ, που αποτελούσε το «αγκάθι» στις σχέσεις του ΠΙΟΠ με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. «Πετύχαμε επιτέλους να ανοίξει η περίφημη νότια πύλη» είπε στην ομιλία της η κ. Στάικου, αναφερόμενη στη συνεργασία όλων των φορέων. Μια αναφορά που έκανε αργότερα και ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος επιπλέον, αφού εξήρε τη συμβολή του Μουσείου Αργυροτεχνίας στην ανάδειξη του πολιτισμού και του τουρισμού, έκανε γνωστό ότι είχε επιχειρήσει στο πολύ παρελθόν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 να γίνει ένα θεματικό μουσείο του ΠΙΟΠ στο Ανθοχώρι Μετσόβου.

Η κ. Στάικου, στην τοποθέτησή της, έδωσε μεγάλη έμφαση στον παράγοντα της εκπαίδευσης. «Πολιτισμός και τουρισμός έχουν μια αμφίδρομη σχέση. Σε αυτή τη σχέση καθοριστικό ρόλο έχει η εκπαίδευση» υπογράμμισε, δίνοντας ως παράδειγμα το συμπόσιο γλυπτικής που έγινε και φέτος στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο. Τον λόγο πήρε και η κ. Κεφαλογιάννη, η οποία κατέθεσε την άποψη ότι «μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες εξωστρέφειας της πολιτιστικής κληρονομιάς».  

Ο δήμαρχος κ. Μπέγκας, ως οικοδεσπότης της 2ης συνάντησης του Δικτύου, μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας, ενώ εκτίμησε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να «κάνουμε πράξη το το Δίκτυο των Μουσείων».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back