Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με «όχημα» τα θεματικά μουσεία

Εικόνα του άρθρου Με «όχημα» τα θεματικά μουσεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2017, 13:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και οι εννιά δήμοι όπου έχουν δημιουργηθεί τα θεματικά μουσεία του ιδρύματος αποφάσισαν να αναπτύξουν μια πιο στενή συνεργασία για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στις 19 και 20 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε, στη Δημητσάνα του δήμου Γορτυνίας, στο υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, η 1η συνάντηση με τίτλο «Εννέα Μουσεία, εννέα τόποι. Χαρτογραφώντας το μέλλον». Στόχος της 1ης Συνάντησης Δικτύου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ήταν ο συντονισμός κοινών δράσεων και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των Δήμων και του ΠΙΟΠ, για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας.

Το ΠΙΟΠ και οι δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, κατέληξαν σε ένα κείμενο αρχών. Σύμφωνα με αυτό, συμφωνήθηκε:

Στο κείμενο κοινό αρχών, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε:

  • Η θεσμοθέτηση της συνάντησης μεταξύ των συντελεστών του Δικτύου σε ετήσια και κυλιόμενη βάση, ανά Δήμο του Δικτύου.
  • H σύνδεση του Δικτύου με τον τουρισμό.
  • H σύνδεση του Δικτύου με την εκπαίδευση, με όχημα τον από κοινού σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων.
  • H σύνδεση του Δικτύου με τις θεματικές προτεραιότητες της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020.
  • Η διεύρυνση των συνεργασιών με παραγωγικούς, μορφωτικούς, πολιτιστικούς και άλλους φορείς στους τόπους όπου βρίσκονται τα Μουσεία.
  • Η προοπτική της παρουσίας του Δικτύου, μέσω στοχευμένων δράσεων, στο εξωτερικό.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της συνάντησης μίλησαν η πρόεδρος του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Ευρυδίκη Κουρνέτα, η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος ICOM Αλεξάνδρα Μπούνια και ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος.

Επίσης, παρουσιάστηκε, από τον γενικό διευθυντή Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Νίκο Βέττα, μελέτη για την αποτίμηση των κοινωνικοοικονομικών επιδράσεων από τη λειτουργία των Μουσείων ΠΙΟΠ, την οποία εκπόνησε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Πολιτιστικού Ιδρύματος.

«Θα πρέπει να διαμορφώσουμε διαμουσειακές και διαδημοτικές συνεργασίες που θα φέρουν πιο κοντά τα Μουσεία και τις πόλεις στις οποίες αυτά βρίσκονται. Η θεματική των συνεργασιών θα πρέπει να ανοίγει νέους δρόμους […]» δήλωσε η κ. Στάικου. Επίσης προσκάλεσε τους δημάρχους σε συνεργασία για την ανάδειξη της σημασίας των θεματικών μουσείων «σε μία Ευρώπη που αναζητά πεδία πολιτιστικής συνεργασίας αλλά και επιδιώκει τη διατήρηση της πολιτιστικής της πολυμορφίας. Αλλά και σε μία Ελλάδα που οφείλει να προτάσσει την τοπική ευημερία, να φροντίζει για την κοινή διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς, να συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό, αλλά και να προστατεύει την αυθεντικότητα των περιοχών της».

Η επόμενη Συνάντηση Δικτύου θα φιλοξενηθεί στον δήμο Ιωαννιτών, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Θωμά Μπέγκα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back