Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας δόκτωρ με παραφερνάλια

Εικόνα του άρθρου Ένας δόκτωρ με παραφερνάλια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/01/2019, 15:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 51 χρόνια τέτοιες μέρες, 22 Ιανουαρίου για την ακρίβεια, ο Μάλκολμ Τζον Ρέμπενακ έκανε το πρώτο του δισκογραφικό βήμα, το Gris Gris.

Τι δουλειά έχει όμως ένας δόκτωρ, γιατί ως Dr John έμεινε στην ιστορία ο δημιουργός του, με τελετές μαγείας και παραφερνάλια όπως το «γρηγόριο» που έδωσε και το όνομά του στο άλμπουμ;

Μα φυσικά, η Νέα Ορλεάνη από όπου κατάγεται και αυτός και η μουσική του.

Ο Dr John λοιπόν, γεννημένος στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα, δεν ήταν και ο πιο νομιμόφρων τύπος. Μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να γλιτώσει από το νόμο και εκεί, μπήκε σε μια μπάντα που παίζανε τα μπλουζ της Ορλεάνης, τα οποία ως γνωστόν, δεν μοιάζουν με κανένα άλλο μπλουζ.

O Ρέμπενακ πήρε το ψευδώνυμο από τον δρ Τζον Μοντέν, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» του ορλεάνικου βουντού.

Με αυτό το όνομα, ηχογράφησε το Gris Gris στην Καλιφόρνια και αμέσως, προκάλεσε την… απέχθεια των μάνατζερ. Το άλμπουμ πήγε άπατο, όπως πολλά πρώτα βήματα μεγάλων καλλιτεχνών.

Ούτε καν η ποιότητά του το βοήθησε τόσο, όσο η μετέπειτα επιτυχία του Dr John. Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 κυκλοφόρησε το Goin’ back to New Orleans, όπου μεταξύ άλλων, ηχογράφησε και το Litanie des Saints. Αυτό ήταν. Ο Dr John ήταν πλέον mainstream και ξαφνικά, όλοι ανακάλυπταν, τρομάρα τους, ότι ήταν τεράστιος καλλιτέχνης.

Μόλις το 1999, το Rolling Stone κατέταξε το Gris Gris στα 500 καλύτερα άλμπουμ του ροκ εν ρολ. Λίγο νωρίτερα, ο Πωλ Γουέλερ είχε «φαζάρει» το τραγούδι για να φτιάξει τη δική του εκδοχή, η οποία έπαιξε στο κλείσιμο της τέταρτης σεζόν του Wire.

Όσο για το Gris Gris, παραμένει όσο μαγικό ήταν όταν πρωτογράφτηκε…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3