Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Treme: Εκεί που η μουσική είναι οξυγόνο

Εικόνα του άρθρου Treme: Εκεί που η μουσική είναι οξυγόνο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2022, 18:11
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


Πριν από μια δεκαετία περίπου ολοκληρωνόταν το «ενδιάμεσο» τηλεοπτικό πρότζεκτ της τρελοπαρέας των Ντέιβιντ Σάιμον, Τζορτζ Πελεκάνος, Έρικ Όβερμαϊερ και λοιπών. Ήταν το Tremé (ο τόνος στο τελευταίο e, γαλλικά), που καταπιανόταν με την μετα-Κατρινική Νέα Ορλεάνη και γενικώς, τη Λουιζιάνα.

Καταρχάς, αν δεν ξέρετε ποιοι είναι οι Σάιμον-Όβερμαϊερ κακώς. Μεταξύ των τεχνουργημάτων τους είναι το Wire (η καλύτερη σειρά όλων των εποχών, μαζί με το Berlin Alexanderplatz), καθώς επίσης και μερικές από τις πιο καταγραφικές και true τηλεοπτικές αποτυπώσεις της Βαλτιμόρης (The Corner), της Νέας Υόρκης (The Deuce) και της Ορλεάνης, του LA (με το, ας πούμε spinoff Bosch) για να φτάσουμε και στο Treme.

Γιατί όμως να δει κάποιος ξανά αυτή την, όχι τόσο γνωστή στο ελληνικό κοινό, σειρά σήμερα;

Πρώτον, γιατί είναι εξαιρετική για έναν μη Νέο-ορλεανίτη (ή όπως θα λέγονταν τέλος πάντων), για να αντιληφθεί πώς είναι μια περιοχή που ζει με τη μουσική. Όχι μόνο από ή μαζί, αλλά με, όπως ζεις με το οξυγόνο.

Δεύτερον, γιατί η σειρά είναι τόσο καλά δομημένη γύρω από ομόκεντρους ουσιαστικά αφηγηματικούς κύκλους, που μοιάζει να συμβαίνει μαζί με αυτά που περιγράφει.

Τρίτον, γιατί αποτυπώνει πολύ αδρά τον τρόπο με τον οποίο η Νέα Ορλεάνη και ειδικότερα οι πιο λαϊκές της γειτονιές (όπως το Tremé) εγκαταλείφθηκαν μετά την καταστροφή που επέφερε ο τυφώνας Κατρίνα, το 2005 και επίσης, πώς αντιλαμβάνεται ο σύγχρονος καπιταλισμός την ανάγκη να ξαναστηθούν άνθρωποι, πόλεις και κοινωνίες στα πόδια τους, μετά από καταστροφές.

Τέταρτον, γιατί είναι ίσως η καλύτερη μουσική σειρά που έχει υπάρξει ποτέ. Όλο το φάσμα της κρεολικής μουσικής, όλη η μπλουζ παράδοση της Λουιζιάνα, όλο το φάνκι του κόσμου που ξεπετάχτηκε δίπλα από τον Μισσισσιπή, συν κάτι γρήγορα περάσματα και από άλλες σκηνές που αιμοδότησε η περιοχή, περνάνε όλες, από τις 4 σεζόν που κράτησε η σειρά. Από τα επεισόδιά της περνάνε γνωστοί και άγνωστοι (σε εμάς) καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους ο Στιβ Ερλ που κρατάει βασικό ρόλο, η Λουτσία Μικαρέλι που είναι πρωταγωνίστρια, αλλά και οι Φατς Ντόμινο και Μάλκολμ Τζον Ρέμπενακ, ή απλά Dr John…

 Πέμπτον, γιατί στις 25 Απριλίου έρχεται η νέα σειρά της κομπανίας: We Own This City, μια σειρά για τα γεγονότα της Βαλτιμόρης το 2015 και τη δράση μιας ομάδας άμεσης δράσης της τοπικής αστυνομίας. Η σειρά θα έχει 6 επεισόδια και βασίζεται στο βιβλίο του ρεπόρτερ της Baltimore Sun, Τζάστιν Φέντον.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back