ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα υπαίθριο αφηγηματικό «μουσείο»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2018, 20:54
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στη δημιουργία ενός τοπικού αρχείου αφηγηματικών στοιχείων, το οποίο θα καταλήξει σε μια διαδραστική, άυλη, υπαίθρια μουσειακή εμπειρία στον δημόσιο χώρο της πόλης, στοχεύει το ερευνητικό πρόγραμμα με το ακρωνύμιο PALIMPSEST του οποίου επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ξενοφών Μπήτσικας.

Το PALIMPSEST («Post ALphabetical Interactive Museum using Participatory, Space-Embedded, Story-Telling») χρηματοδοτείται από το διακρατικό πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία και αφορά τις περιοχές της Ηπείρου και της Απουλίας. Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί στον χώρο συνεδριάσεων της Μονής Δουρούτης, στην πανεπιστημιούπολη, με τη συμμετοχή των εταίρων (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως επικεφαλής εταίρος, Περιφέρεια Ηπείρου, Πανεπιστήμιο του Μπάρι και Επαρχία του Λέτσε). Για τους εταίρους, το PALIMPSEST απαντά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην κοινή πρόκληση του πώς μπορεί να προωθηθεί ο τουρισμός στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, εμψυχώνοντας τον δημόσιο αστικό χώρο και αναζωογονώντας την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις.

Το πρότζεκτ μιας μουσειακής εμπειρίας στον δημόσιο χώρο, θα χρησιμοποιήσει έναν χάρτη σε μορφή εφαρμογής, το οποίο θα προσδιορίζει την ακριβή τοποθεσία των αφηγηματικών στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά θα έχουν συλλεχθεί με διαδικασίες που θα απευθύνονται σε όλες τις γενιές, αφού μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένους ώστε να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τους μύθους και τις ιστορίες που σχετίζονται με την πόλη.

Στη συνέχεια, όλο το συγκεντρωμένο υλικό θα χρησιμοποιηθεί ώστε να δημιουργηθούν καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις μέσα στην πόλη, οι οποίες θα ενεργοποιούνται από τους επισκέπτες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back