Το εγχείρημα με τον τίτλο «Palimpsest», που χρηματοδοτήθηκε από το διακρατικό πρόγραμμα «Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία», ολοκληρώνεται και η ομάδα που δούλεψε πάνω σε αυτό ετοιμάζεται να το παρουσιάσει στην πόλη των Ιωαννίνων στις 29 και 30 Μαρτίου.
Επικεφαλής εταίρος του Palimpsest είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα η Σχολή Καλών Τεχνών με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Ξενοφώντα Μπήτσικα. Στο έργο συμμετείχαν ως εταίροι η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο του Μπάρι και η Επαρχία του Λέτσε, ενώ ως συνδεδεμένος εταίρος ο Δήμος Ιωαννιτών.
Θα γίνουν λοιπόν δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη εκδήλωση έχει τίτλο «Walk the Walk» και θα γίνει στις 29 Μαρτίου, στις 19:00. Ως τόπος συνάντησης έχει οριστεί ο χώρος μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.Περιλαμβάνει δε ξενάγηση στο ανοιχτό υπαίθριο μουσείο του Palimpest στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου έχουν τοποθετηθεί διάφορες οπτικο-ακουστικές εγκαταστάσεις που δημιούργησαν εικαστικοί και οι οποίες ενεργοποιούνται από τον ίδιο τον επισκέπτη.
Διαβάστε: Όταν η ψηφιακή τέχνη «μιλάει» για την πόλη
Την επόμενη μέρα, 30 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στη Μονή Δουρούτης στην πανεπιστημιούπολη, θα ακολουθήσει η εκδήλωση «Talk the Talk» που αφορά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου από όλους τους εταίρους.
Το Palimpsest επιχειρεί να απαντήσει στην κοινή πρόκληση του πώς μπορεί να προωθηθεί ο τουρισμός στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, εμψυχώνοντας τον δημόσιο αστικό χώρο και αναζωογονώντας την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, προσεγγίσεις «από τα κάτω προς τα πάνω» και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις.
«Ως σκέψη και ως πρόθεση υπάρχει πολύ καιρό πριν ξεκινήσει στο πλαίσιο του Interreg. Η πρώτη σχετική δημοσίευση έγινε το 2007. Οι τεχνικές απαιτήσεις του έργου όμως, προϋπέθεταν τεχνολογίες που δεν υπήρχαν όταν η σκέψη άρχισε να διαμορφώνεται. Ακόμα και χρόνια μετά, όταν το έργο εντάχθηκε στη χρηματοδότηση του Interreg συνέχισαν να υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Η έκφραση ‘you talk the talk but can you walk the walk?’ αποτέλεσε μια διαρκή υπενθύμιση του ότι το Palimpest θα κριθεί από την εφαρμογή της φιλόδοξης θεωρίας στην πράξη» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας.
Όπως αναφέρεται επίσης, το Palimpsest είναι ένα συμμετοχικό έργο, καθώς γι’ αυτό δούλεψαν καλλιτέχνες, πληροφορικοί, αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικοί, λαογράφοι, αρχειονόμοι, φωτογράφοι, σκηνοθέτες, τεχνικοί. Κυρίως όμως υπήρξε συνεργασία με εκατοντάδες μαθητές και συγγενείς τους όπως υπήρξε και στήριξη από φορείς και υπηρεσίες.
Το Palimpsest «δεν περιορίστηκε στο να ανασύρει χαμένες στρώσεις από το παλίμψηστο της πόλης, αλλά το ίδιο αποτέλεσε την κατασκευή ενός παλίμψηστου, με συνεχείς μεταπαραγωγές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και των ιστοριών της πόλης. Οι ιστορίες που συγκεντρώθηκαν, ηχογραφήθηκαν, κατηγοριοποιήθηκαν, εικονογραφήθηκαν, δραματοποιήθηκαν, έγιναν video, φωτογραφίες, animation, εικαστικές εγκαταστάσεις. Σε κάθε φάση της μεταπαραγωγής οι ιστορίες ξαναβρήκαν τον σύνδεσμό τους με την πόλη και τους ανθρώπους της» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση με υπογραφή του κ. Μπήτσικα.
Εξηγώντας περαιτέρω το σκεπτικό του όλου ερευνητικού έργου, ο κ. Μπήτσικας αναφέρει ότι το Palimpsest προτείνει εντέλει «μια πόλη που συμμετέχει και επιμελείται τη συνύπαρξη του παρελθόντος στον παρόντα αστικό δημόσιο χώρο της με τη μορφή ενός μουσείου, όπου η συλλογική μνήμη είναι ενεργή και ενεργοποιεί τη σύνδεση με το μέλλον».
* Στη φωτό μία από τις οπτικο-ακουστικές εγκαταστάσεις που «αφηγείται» μια ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων