ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι ιστορίες του Palimpsest στη «Φωτομετρία»

Εικόνα του άρθρου Οι ιστορίες του Palimpsest στη «Φωτομετρία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2021, 17:04
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Φεστιβάλ Photometria 2021 θα συμμετάσχει και η Περιφέρεια Ηπείρου με το έργο «Palimpsest».

Το Palimpsest χρηματοδοτείται από το διακρατικό πρόγραμμα «Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία» και αφορά τις περιοχές της Ηπείρου και της Απουλίας, με εταίρους το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συγκεκριμένα τη Σχολή Καλών Τεχνών (επικεφαλής εταίρος), την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο του Μπάρι και την Επαρχία του Λέτσε.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας στη Photometria αφορά μια εκδήλωση στην οποία γιαγιάδες και παππούδες, εκπαιδευτικοί και μαθητές, σκηνοθέτες και εικαστικοί, πληροφορικοί και αρχιτέκτονες, αρχειονόμοι και φωτογράφοι αλλά κυρίως η πόλη των Ιωαννίνων και οι ιστορίες της, είναι οι πρωταγωνιστές.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και συγκεκριμένα στη θεματική «Προβολές», την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία, θα προβληθούν ιστορίες της πόλης.

Ξεχασμένες και μη ιστορίες και μύθους, από την πόλη των Ιωαννίνων, εντόπισαν και ανέκτησαν από ηλικιωμένους συγγενείς τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, που συμμετείχαν πιλοτικά στην υλοποίηση του έργου, και στη συνέχεια προχώρησαν στην επεξεργασία τους και στη μετάπλασή τους σε animations.  

Ειδικότερα, θα προβληθούν οι ιστορίες :

«Ο Λύκος», 54’’, 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων

«Τα Σημειώματα», 1’ 13’’, 7ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων Παυλίδειος

«Ο Ντουραχάν Πασάς», 1’ 1’’, 26ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων

«Η Κούκλα», 1’ 10’’, 1ο πειραματικό Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων

«Οι Νοσοκόμες», 1’ 27’’, 1ο πειραματικό Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων

Στόχος του έργου «Palimpsest», όπως σημειώνεται, είναι να μετουσιώσει τη συμβατική εμπειρία του αστικού δημόσιου χώρου σε μια εμπειρία πολυεπίπεδη, όπου το παρελθόν ανασύρεται από τη λήθη κι επανέρχεται στην επιφάνεια του παλίμψηστου της πόλης. Η μουσειακή, αφηγηματική, δια-δραστική και θεματική αυτή εμπειρία επιδιώκει να αναζωογονήσει την συνθήκη της πόλης και παράλληλα να προσελκύσει υψηλής ποιότητας τουρισμό.

Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις αλλά και του δημόσιου αστικού χώρου, με απώτερο στόχο την προσέλκυση υψηλής ποιότητας τουρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back