Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα πολιτιστικό πάρκο δίπλα στη λίμνη

Εικόνα του άρθρου Ένα πολιτιστικό πάρκο δίπλα στη λίμνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2018, 12:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αν και βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων και  μάλιστα δίπλα στη λίμνη, είναι ένας χώρος με τον οποίο οι Γιαννιώτες δεν είχαν ποτέ καμία βιωματική σχέση. Τα 22 στρέμματα των πρώην στρατιωτικών φυλακών, μεταξύ του ΚΕΠΑΒΙ και του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, βρίσκονται απλώς εκεί, αποτελώντας συν τοις άλλοις ένα «εμπόδιο» για την πρόσβαση των πολιτών στη λίμνη.

Την έκταση αυτή, η οποία εντάσσεται στο δίκτυο «Natura» ο Δήμος θέλει να τη μετατρέψει σε ένα πολιτιστικό πάρκο με ανοιχτούς χώρους αναψυχής, δημιουργώντας επί της ουσίας έναν νέο δημόσιο χώρο. Τον Δεκέμβριο του 2016, οι πρώην στρατιωτικές φυλακές πέρασαν από το Δημόσιο στα χέρια του Δήμου, ενώ λίγους μήνες μετά, ήρθε η έγκριση χρηματοδότησης 2,5 εκατ. ευρώ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Και τώρα, ο Δήμος ετοιμάζεται για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων και στη συνέχεια για τη μελετητική ωρίμανση του έργου. Δύο ενέργειες που πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς υπάρχουν χρονοδιαγράμματα τα οποία πρέπει να τηρηθούν εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την παραχώρηση της έκτασης.

Η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έγινε πριν από λίγες μέρες. Μέχρι τις 22 Ιουνίου, τα όποια ενδιαφερόμενα αρχιτεκτονικά γραφεία θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον αντίστοιχο της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων. Κι αυτό επειδή και τα βραβεία αλλά και η μελέτη, την οποία θα είναι κάνει το αρχιτεκτονικό γραφείο που θα διακριθεί, έχουν υψηλότερο προϋπολογισμό.  

Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού είναι 320.800 ευρώ και περιλαμβάνει τα τρία βραβεία (50.300 ευρώ συνολικά) και τρεις εξαγορές προσχεδίων (7.500 ευρώ) ενώ για τις μελέτες το ποσό ανάθεσής τους φτάνει τα 263.000 ευρώ.

Στην έκταση των παλαιών στρατιωτικών φυλακών υπάρχουν μεγάλοι ελεύθεροι χώροι και κτιριακές εγκαταστάσεις. Συνολικά υπάρχουν πέντε κτίρια, ένα από τα οποία είναι η εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία. Το μεγαλύτερο από τα κτίρια είναι 250 τ.μ.

Οι εγκαταλελειμμένες εδώ και χρόνια εγκαταστάσεις, αποτελούν σήμερα μια εστία ρύπανσης. Όγκοι σκουπιδιών δίνουν το παρών σε διάφορα σημεία, ενώ τα κτίρια δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση. Ωστόσο, τους χώρους αυτούς έχουν επιλέξει αρκετοί για να βρουν καταφύγιο… Ένα ζήτημα με το οποίο ο Δήμος θα βρεθεί αντιμέτωπος για την επίλυσή του το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τι ακριβώς θέλει να δημιουργήσει στην έκταση αυτή ο Δήμος Ιωαννιτών; Καταρχάς, ένας από τους στόχους είναι η αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία εκθέσεων, διαλέξεων και εργαστηρίων. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση, απαγορεύεται η νέα δόμηση.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, προβλέπονται και η διαμόρφωση επιφάνειας μεγέθους από 4 έως 6 στρέμματα για την πραγματοποίηση υπαίθριων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων - παραστάσεων μουσικών, θεατρικών, χορευτικών κ.λπ., αλλά και η ένταξη ήπιων μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων όπως διαδρομές για ποδήλατο, τζόκινγκ, χρήση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής κ.λπ. ή άλλες πιθανές εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες. Έμφαση δίνεται και στη σύνδεση του πάρκου με το παραλίμνιο μέτωπο αλλά και τους γύρω πόλους έλξης ενδιαφέροντος και δράσεων (πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, παλιά σφαγεία, ΚΕΠΑΒΙ).


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back