ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα «λιθαράκι» για τη Βιβλιοθήκη Νεγάδων

Εικόνα του άρθρου Ένα «λιθαράκι» για τη Βιβλιοθήκη Νεγάδων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2018, 22:10
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το χωριό Νεγάδες είναι ένα από τα χωριά του Ζαγορίου το οποίο φιλοξενεί μια μεγάλη βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη αυτή στεγάζεται στο κτίριο της Τσολακείου Σχολής και περιλαμβάνει περίπου 1.000 βιβλία του γνωστού ζαγορίσιου λόγιου Μάνθου Οικονόμου και των γιων του Κώστα και Γιώργου, τα οποία έγιναν δωρεά το 2012 από τους απογόνους τους στον Δήμο Ζαγορίου. Κατά καιρούς, η όλη συλλογή εμπλουτίστηκε από δωρεές της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, του Συλλόγου Αποφοίτων Βελλάς, του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και διαφόρων ιδιωτών.

Η βιβλιοθήκη αυτή δεν είναι όμως οργανωμένη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγορίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεγάδων, έκανε ένα σημαντικό βήμα που αφορά την καταγραφή και ταξινόμηση ενός τμήματος των βιβλίων.

Μέσω του Φορέα Διαχείρισης, τρεις εθελοντές, ένας απόφοιτος και δύο φοιτητές του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (ο Χρήστος Ζαμπακόλας, η Μαρία Μαντέλλου και ο Γιάννης Πανόπουλος), εργάστηκαν μέσα στον Αύγουστο για την τοποθέτηση βιβλίων σε άδειες μεταλλικές βιβλιοθήκες, για την εγγραφή αριθμού εισαγωγής σε κάθε τόμο και για την καταγραφή τους σε αρχείο Excel.
Η εθελοντική αυτή δράση εντάσσεται στις γενικότερες δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης. Σκοπός του είναι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε στο άμεσο μέλλον να πραγματοποιηθεί μια συνολική καταγραφή-ταξινόμηση και καταλογογράφηση σε ειδικό πρόγραμμα των βιβλίων όλων των βιβλιοθηκών της προστατευόμενης περιοχής για να είναι πλέον διαθέσιμα και εύκολα προσβάσιμα στους ερευνητές και γενικά στο βιβλιόφιλο κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back