Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένα, δύο, πολλά πάρκα…

Εικόνα του άρθρου Ένα, δύο, πολλά πάρκα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/07/2020, 22:04
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο Δήμος Αρταίων πήρε απόφαση για τη διεκδίκηση του Αγροδιατροφικού Πάρκου στην Άρτα, ασκώντας πίεση, τόσο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (καθώς το πάρκο συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό νόμο του ’18), όσο και στους υπόλοιπους φορείς, προκειμένου να γίνει στην Άρτα.

Κοινοποίησε επίσης την απόφαση στην Περιφέρεια, η οποία έχει διαφορετικό, «παράλληλο» όπως το χαρακτηρίζει, σχεδιασμό.

«Είναι ευνόητο πως ο προγραμματισμός της Περιφέρειας είναι ανεξάρτητος  του πανεπιστημίου, το οποίο μπορεί να κάνει το δικό του σχεδιασμό, δίχως να επηρεάζεται ή να εξαρτάται από τις αποφάσεις άλλων φορέων»αναφέρει η απάντηση της Περιφέρειας, προσθέτοντας την παράμετρο ότι τα τρία πάρκα, Καινοτομίας κρέατος, Γενετικής Βελτίωσης και Αρωματικών φυτών, εντάσσονται στο σχεδιασμό της Περιφέρειας από το 2017, «δηλαδή πολύ νωρίτερα από την ψήφιση του νόμου 4559/2018 που προβλέπει την ίδρυση του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου», όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της.

«Ακόμη και αν η «ταύτιση» των τριών  παραγωγικών δραστηριοτήτων πρόκειται για σύμπτωση, δεν παύει να αναιρεί ισχυρισμούς  περί δήθεν πρόθεσης της Περιφέρειας να υποβαθμίσει το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο Άρτας, καθώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει  προηγηθεί  χρονικά σε επίπεδο αποφάσεων, μελετών, αλλά και σε  οργανωτικά ζητήματα», ξεκαθαρίζει.

Επίσης, αναφέρει ότι η επιλογή του Κατσικά ή της Κόνιτσας «δεν είναι απόρροια πολιτικής επιλογής, αλλά  λειτουργικών δεδομένων», αναφέροντας το αγρόκτημα Κατσικά, τη Γαλακτοκομική σχολή, το προς ίδρυση παράρτημα του Ερευνητικού Κέντρου για τα αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά στην Κόνιτσα κ.α.

Ως εκ τούτου, απαντά στον Δήμο Αρταίων ότι με τη δική του πρωτοβουλία «ουσιαστικά επιχειρείται η ακύρωση της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Περιφέρεια ή στην ιδανικότερη περίπτωση στην ενσωμάτωσή της στο Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο».

Ξεκαθαρίζει ότι δεν συμφωνεί και αντιπροτείνει να ασχοληθεί το πάρκο της Άρτας με άλλα αντικείμενα, όπως φυτικές, δενδροκομικές καλλιέργειες, τη μελισσοκομία, τη χοιροτροφία κ.λπ.

Προσθέτει δε ότι «τα Κέντρα Καινοτομίας απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους αγρότες- παραγωγούς, εν αντιθέσει με το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, το οποίο σύμφωνα με την ιδρυτική του πράξη έχει κυρίως εκπαιδευτικό – επιμορφωτικό χαρακτήρα των σπουδαστών της Γεωπονικής Σχολής».

Η Περιφέρεια τέλος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συνεισφέρει κάποια χρηματοδότηση και «δείχνει» προς τα αρμόδια υπουργεία και το Πανεπιστήμιο.

Κλείνει, λέγοντας ότι θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία, αλλά και ότι «ο προγραμματισμός και οι δράσεις της καθορίζονται από τα συλλογικά της όργανα σε συνεργασία,  αλλά  όχι κατ΄ απαίτηση άλλων φορέων».

Σημειώνει ότι το κέντρο καινοτομίας κρέατος θα λειτουργήσει στην Άρτα και ότι το αντικείμενό των κέντρων της Περιφέρειας, «δεν επηρεάζει τις δράσεις του Πρότυπου Τεχνολογικού Αγροδιατροφικού Ηπείρου, οι οποίες – όταν αυτό λειτουργήσει- μπορούν να αναπτυχθούν σε πλήθος άλλων τομέων, που έχουν ανάγκη επιστημονικής υποστήριξης, κάτι που  σήμερα κατά γενική ομολογία δεν υπάρχει στον αναγκαίο βαθμό».





 



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back