Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα διατηρητέο κτίριο και το μωβ χρώμα

Εικόνα του άρθρου Ένα διατηρητέο κτίριο και το μωβ χρώμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2018, 01:19
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μετά το κτίριο του Δημοτικού Ωδείου (το παλαιό δημαρχείο της πόλης), ήρθε η σειρά του κτιρίου της Φιλαρμονικής Ορχήστρας στο πάρκο Κουραμπά για να δεχθεί τις εργασίες ανακαίνισης από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Την… προσοχή των εργασιών αναβάθμισης των πολιτιστικών κτιριακών υποδομών «τραβάει» η χρωματική… παλέτα. Το Ωδείο βάφτηκε κόκκινο, και το κτίριο της Φιλαρμονικής γίνεται μωβ. Μια επιλογή αρκετά τολμηρή και που σίγουρα δεν έχει λάβει υπόψη την απόδοση των αρχικών χρωμάτων του κτιρίου και που εντέλει λειτουργεί περισσότερο ως διακοσμητικό επίχρισμα παρά ως μια αρχιτεκτονική παρέμβαση. 

Το κτίριο αυτό ήταν το παλαιό μαιευτήριο του πρώην δημοτικού νοσοκομείου (Χαμηδιέ επί οθωμανοκρατίας, «Αγάπη» μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων). Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του κτιρίου αποδίδονται στον πολωνό μηχανικό Ζίγκμουντ Μινέικο, ο οποίος υπηρετούσε ως νομομηχανικός στα Γιάννενα στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Μινέικο παντρεύτηκε την Περσεφόνη Μάναρη, κόρη του διευθυντή της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων Σπυρίδωνα Μάναρη. Αργότερα μετακόμισε στην Πάτρα, όπου έγινε και πεθερός του Γιώργου Παπανδρέου.


Πριν τη χρωματική παρέμβαση

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back