Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα… ανταγωνιστικό open mall

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2018, 19:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ευκαιρία για την αναζωογόνηση του παλιού εμπορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων διεκδικούν από κοινού ο Δήμος Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, με τον πρώτο να έχει τον πιο ενεργό ρόλο.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση την υποβολή πρότασης για δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου (open mall) στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ.  

Το open mall οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη (από Κάνιγγος μέχρι Ανεξαρτησίας), Ζώη Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Καπλάνη, Κατσαντώνη, Αγίου Νικολάου (Χατζηκώστα) και Παρ. Ευαγγελίδη.

«Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας σε εμπορικές περιοχές των πόλεων οι οποίες συγκεντρώνουν και μια σειρά πολιτιστικών πόρων, η ανάδειξη των οποίων θα λειτουργήσει με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τόνωση και βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων» ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας.

Ο κ. Μανταλόβας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει για τη διεκδίκηση της χρηματοδότησης από πολλές πόλεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του ΕΣΠΑ ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Ο μέγιστος δε προϋπολογισμός της κάθε πρότασης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1,9 εκατ. ευρώ -μέγιστος προϋπολογισμός για Δήμο 1,5 εκατ. ευρώ και μέγιστος προϋπολογισμός για Εμπορικό Σύλλογο ή Επιμελητήριο 400.000 ευρώ.

«Είναι ένα πρόγραμμα με αναπτυξιακό χαρακτήρα που μέσω της συνεργασίας Δήμου και Επιμελητηρίου, έχει ως στόχο να μεταλλάξει τον κεντρικό αστικό επιχειρηματικό ιστό της πόλης σε πρότυπο κέντρο εμπορίου, πολιτισμού και ψυχαγωγίας με απώτερο σκοπό όχι μόνο το εμπορικό κέρδος, αλλά την ενίσχυση της ανταγωνιστικής ταυτότητας της πόλης», επεσήμανε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται από τον Δήμο Ιωαννιτών (τον φάκελο προετοιμασίας της «υποψηφιότητας» ετοιμάζουν οι υπηρεσίες του Δήμου και εξωτερικοί συνεργάτες), αφορούν την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής της περιοχής και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας με χρήση «έξυπνων» εφαρμογών..

Οι προτεινόμενες δράσεις είναι:

-Αναβάθμιση οδών (Ανεξαρτησίας)

-Ανάπλαση πλατειών  (Χατζηκώστα)

-Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου μνημείων (αύλειος χώρος κτιρίου Πυρσινέλλα)

-Αναβάθμιση οδοφωτισμού

-Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi για τους επισκέπτες)

-Συστήματα έξυπνου οδοφωτισμού

-Προμήθεια και εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων-συστημάτων έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων (στην οδό Φιλικής Εταιρίας στο κτίριο Γεωργίου Σταύρου, στην οδό Ρήγα Φεραίου, στην οδό Πατρ. Ευαγγελίδη στην πλατεία Χατζηκώστα

-Προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων στεγάστρων

-Προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων (π.χ. μεταλλικές, ξύλινες, ομοιόμορφη γραφή) επιγραφών

-Εργασίες χρωματισμού εξωτερικών όψεων

-Προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων

-Ψηφιακά συστήματα/πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης, ενίσχυσης πιστότητας και επιβράβευσης επισκεπτών

-Διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής περιοχής (με έμφαση σε δράσεις πολιτισμού, μουσική, performance, εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, οργανωμένοι περίπατοι κ.ά.)

-Προμήθεια κοινού εξοπλισμού διακόσμησης εξωτερικού χώρου (εορταστικός, κοινών προωθητικών ενεργειών)

-Δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back