Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επιμελητήριο και open mall: Προσδοκίες και ανησυχίες

Εικόνα του άρθρου Επιμελητήριο και open mall: Προσδοκίες και ανησυχίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2021, 00:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ιστορικό-εμπορικό κέντρο των Ιωαννίνων φιλοδοξεί να γίνει πιο ελκυστικό από ό,τι είναι σήμερα με τη βοήθεια του open mall (ανοικτό κέντρο εμπορίου). Για το εγχείρημα αυτό, το οποίο χρηματοδοτείται με 1,8 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), συνεργάζονται ο Δήμος Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, με την κάθε πλευρά να έχει τη δική του αποστολή.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το έργο που εντάχθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο ΕΣΠΑ, δεν προχωρά και με τους πιο γρήγορους ρυθμούς. Την ίδια ώρα, υφίσταται πίεση χρόνου δεδομένου ότι οι δράσεις του open mall πρέπει να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία για τις παρεμβάσεις ανάπλασης στην οδό Ανεξαρτησίας και στις παρόδους της και σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για δύο ακόμα υποέργα (υπογειοποίηση κάδων και εξοπλισμό συστημάτων έξυπνης πόλης). Οι παρεμβάσεις ανάπλασης ήταν να ξεκινήσουν τον Μάιο, όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά ακόμη...

Το Επιμελητήριο, από την πλευρά του, έχει πολλά να κάνει ακόμα, όπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση εκκίνησης εργασιών για τις δράσεις open mall, η οποία έγινε στο ξενοδοχείο Epirus Palace. Το δικό του κομμάτι αφορά την αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων στην περιοχή παρέμβασης, τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την προώθηση των επιχειρήσεων και των προϊόντων της και διοργάνωση δρώμενων για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου. 

Για αυτές τις παρεμβάσεις, υπάρχει ένα κονδύλιο της τάξης των 300.000 ευρώ. Ένα μικρό ποσό, αν σκεφθεί κανείς ότι η αποκατάσταση και αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των κτιρίων είναι ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια για το ιστορικό κέντρο. Το διαθέσιμο κονδύλιο είναι μικρό, και δεν αρκεί να καλύψει την ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.

Όπως ειπώθηκε από τους τεχνικούς συμβούλους του έργου εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, από το 2018, όταν και σχεδιάστηκε το open mall από την προηγούμενη δημοτική αρχή Ιωαννίνων, οι επιχειρήσεις στην περιοχή παρέμβασης ήταν γύρω στις 180. Σήμερα ο αριθμός των επιχειρήσεων (ιδίως στον τομέα του λιανεμπορίου και της παροχής υπηρεσιών) έχει ξεπεράσει τις 310. Πολλά καταστήματα, ωστόσο, -πάνω από 140- παραμένουν κλειστά. Σημαντικό ρόλο βέβαια στον σχεδιασμό εν έτει 2018, είχε και το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του κάθε open mall δεν έπρεπε να ξεπερνά το ποσό του 1,9 εκατ. ευρώ.

Το θέμα της ελλιπούς χρηματοδότησης τέθηκε τόσο από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου όσο και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργο Καρανίκα. Ο κ. Καρανίκας ανέφερε αρχικά ότι στο ΕΠΑνΕΚ έχουν ενταχθεί συνολικά 56 ανοικτά κέντρα εμπορίου, καταθέτοντας την εκτίμηση ότι ούτε τα μισά δεν θα υλοποιηθούν. «Θα ήταν καλύτερο να είχαν ενταχθεί λιγότερα, αλλά με μεγαλύτερη χρηματοδότηση» τόνισε.

Ο κ. Δημητρίου επεσήμανε ότι το Επιμελητήριο καλείται να διαχειριστεί λίγα μόνο χρήματα και ανέφερε την ανάγκη διεκδίκησης κι άλλης χρηματοδότησης, εφόσον όλα πάνε καλά (κυρίως για ό,τι αφορά την αποκατάσταση των προσόψεων). Γενικότερα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξέφρασε την προσδοκία ότι το open mall στην οδό Ανεξαρτησίας, και στο ιστορικό κέντρο γενικότερα, μπορεί να αποτελέσει  ένα πρότυπο και για άλλες περιοχές της πόλης.

Τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος επεσήμανε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας (ο μόνος εκπρόσωπος του Δήμου), προσθέτοντας ότι ο Δήμος έχει ανοιχτές τις πόρτες του στο Επιμελητήριο και την επιχειρηματικότητα. Ο κ. Βάββας αποχώρησε αμέσως μετά την τοποθέτησή του.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, κατατέθηκαν αρκετοί προβληματισμοί για τις προοπτικές του ιστορικού κέντρου ιδίως από την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου «Παλιά Γιάννινα» Έλλη Κατσάνου. «Το open mall, για το οποίο παλέψαμε πολύ, είναι μόνο η αρχή…» τόνισε και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα για να αναβιώσει η εμπορική αγορά αλλά και για να αναδειχθεί η  πολιτιστική κληρονομιά του ιστορικού κέντρου.

Σε αυτό το σημείο, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας έκανε γνωστή μια πρώτη προσπάθεια που είχε γίνει από την πρώην δημοτική αρχή, για αγορά του ακινήτου της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Ανεξαρτησίας προκειμένου να στεγαστεί εκεί η πινακοθήκη.

Όσον αφορά το open mall, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων διά των τεχνικών του συμβούλων θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα την αναλυτική καταγραφή των παρεμβάσεων που απαιτούνται στην πρόσοψη του κάθε καταστήματος (για τις οποίες απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του ακινήτου).

Διαβάστε: Ένα ιστορικό κέντρο που χρειάζεται πολλά

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back