ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Open mall» προ των πυλών

Εικόνα του άρθρου «Open mall» προ των πυλών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2020, 16:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα έργο που είχαμε σχεδόν ξεχάσει ότι υπήρχε ή ότι είχε σχεδιαστεί, το αποκαλούμενο open mall, με προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ, παίρνει μπρος επιτέλους. Ο Δήμος Ιωαννιτών προχωρά στη δημοπράτηση των υποδομών του open mall ή ελληνιστί του ανοικτού κέντρου εμπορίου (μια άστοχη γενικά ονομασία καθώς αφορά τη δημιουργία μιας ταυτότητας σε μια εμπορική περιοχή και όχι τον τρόπο λειτουργίας της). Τη σχετική απόφαση θα πάρει η οικονομική επιτροπή στην ερχόμενη συνεδρίασή της, στις 5 Μαΐου.

Για τη δημιουργία του open mall συμπράττουν ο Δήμος Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Η περιοχή παρέμβασης είναι το ιστορικό κέντρο, με επίκεντρο την οδό Ανεξαρτησίας, την παλιά αγορά της πόλης –από την εποχή της οθωμανοκρατίας ακόμη. Ο σχεδιασμός του έργου είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα.

Τον Μάιο του 2019 το έργο πήρε έγκριση για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Έναν μήνα μετά, ήρθε και η απόφαση ένταξης του open mall. Αν και επρόκειτο για ένα έργο καθ’ όλα έτοιμα όσον αφορά τις οριστικές μελέτες, ο Δήμος Ιωαννιτών άργησε να προχωρήσει τις διαδικασίες, τα τεύχη δημοπράτησης δηλαδή. Τον Νοέμβριο του 2019, έγινε τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος έργων, για να συμπεριληφθεί και το open mall, με τη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ να δηλώνει ότι «σκοπός της είναι να προχωρήσει στην υλοποίησή του με ταχείς ρυθμούς». Και οι «ταχείς ρυθμοί» ήρθαν… τον Μάιο.

Από τις παρεμβάσεις με προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ, ο Δήμος, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Επιμελητήριο, θα υλοποιήσει αυτές του 1,5 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση, θα δημοπρατήσει το έργο με τον ακριβή τίτλο «Αναβάθμιση δικτύου εμπορικών οδών στο Ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων», με προϋπολογισμό 1,26 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το open mal οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη (από Κάνιγγος μέχρι Ανεξαρτησίας), Ζώη Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Καπλάνη, Κατσαντώνη, Αγίου Νικολάου (Χατζηκώστα) και Παρ. Ευαγγελίδη.

To προς δημοπράτηση έργο περιλαμβάνει αναβάθμιση της οδού Ανεξαρτησίας –και συγκεκριμένα ανακατασκευή του κυβυλιθόστρωτου (το οποίο έχει τσιμεντοποιηθεί αρκετά) και εξομάλυνση υψομετρικών διαφορών (για την «κατάργηση» των ψηλών πεζοδρομίων)-, ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχοντικού Πυρσινέλλα και ανάπλαση της πλατείας Αγίου Νικολάου. Στην πλατεία αυτή, θα δημιουργηθούν πλακόστρωτες επιφάνειες και μικροί κήποι, σε μια προσπάθεια να αποτελέσει η περιοχή αυτή μια διαδρομή για τη διάσχιση του ιστορικού κέντρου από τους Γιαννιώτες και τους επισκέπτες. Σημειωτέον ότι η οδός Ανεξαρτησίας αντιμετωπίζεται ως οδός ήπιας κυκλοφορίας.

Επίσης το έργο αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού, φύτευση και αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού, το οποίο θα συνοδευτεί από εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης οδοφωτισμού.

Σε δεύτερη φάση, ο Δήμος έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει δύο υποέργα: την εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων και την ανάπτυξη ασύρματου δικτύου wi-fi.

To Eπιμελητήριο Ιωαννίνων, από την πλευρά του, έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τρεις δράσεις: την αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων στην περιοχή παρέμβασης με στόχο την απόκτηση μια ομοιόμορφης αισθητικής, τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back