ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα αφιέρωμα στον ποταμό Αώο

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2018, 15:48
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια βραδιά-αφιέρωμα στον ποταμό Αώο/Vjosa και στους ποταμούς των Βαλκανίων γενικότερα, διοργανώνει η οργάνωση «Πίνδος Περιβαλλοντική», στο πλαίσιο του προγράμματος «Saving Europe’s last free flowing wild river-Vjosa/Aoos», στις 22 Νοεμβρίου, στις 20:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία, στα Γιάννενα. Στόχος της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα βαλκανικά ποτάμια οικοσυστήματα, η «μπλε καρδιά» της Ευρώπης.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή ενός νέου ντοκιμαντέρ της Patagonia με τίτλο «Blue Heart» που αφηγείται την ιστορία των αγώνων για να αποτραπεί η καταστροφή των τελευταίων ποταμών ελεύθερης ροής της Ευρώπης, από την κατασκευή 3.000 υδροηλεκτρικών έργων. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία περιγράφει τη μάχη για την προστασία του Αώου/Vjosa στην Αλβανία, του ποταμού με το μεγαλύτερο μήκος χωρίς φράγματα, τις προσπάθειες για τη σωτηρία του οικοσυστήματος στην πΓΔΜ όπου φιλοξενείται ο Βαλκανικός Λύγκας, τον πολύμηνο αγώνα των γυναικών της Κρούζιτσα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Αμέσως μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Όλσι Νίκα για την κατάσταση του ποταμού Αώου/Vjosa και τους αγώνες στην αλβανική πλευρά για την προστασία του και από τον Γιάννη Παπαδημητρίου, μέλος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Ηπείρου, σχετικά με τις προσπάθειες διεθνούς συντονισμού για τη σωτηρία των ποταμών της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back