Στην καμπάνια «Σώστε τη Μπλε Καρδιά της Ευρώπης» (Save the Blue Heart of Europe») των περιβαλλοντικών οργανώσεων EuroNatur και Riverwatch, συμμετέχει και η γιαννιώτικη περιβαλλοντική οργάνωση «Πίνδος Περιβαλλοντική».
Η «Μπλε Καρδιά της Ευρώπης» είναι τα ποτάμια των Βαλκανίων, όπου προτείνονται (ή κατασκευάζονται ήδη) υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ακόμα και μέσα σε εθνικά πάρκα, χωρίς να υπάρχει κάποιο διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία της φύσης. Ένα από τα πιο παρθένα ποτάμια είναι ο Αώος, με συνολικό μήκος 270 χλμ., που πηγάζει από τη Βάλια Κάλντα της Πίνδου και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα. Από τα 270 χλμ., τα 70 χλμ. βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους.
Οκτώ οργανώσεις –Euronatur, Riverwatch, «Πίνδος Περιβαλλοντική», «MedINA», EcoAlbania, IUCN ECARO, Wetlands International και Tour du Valat- προσπαθούν να αναδείξουν τον Αώο ως «hotspot» βιοποικιλότητας, να θέσουν το ζήτημα της ορθής διαχείρισης των νερών και να μετατρέψουν το ποτάμι αυτό σε ένα διακρατικό εθνικό πάρκο.
Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, η «Πίνδος Περιβαλλοντική», σε συνεργασία με την κίνηση πολιτών Protect Aoos, διοργάνωσε από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου μια ιδιαίτερη κινητοποίηση-διαμαρτυρία. Μια πολυπληθής ομάδα ανθρώπων από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν σε ορειβατικές διαδρομές και σε river trekking, σε ένα «ταξίδι» από τη λίμνη των Πηγών Αώου μέχρι την Κόνιτσα.
Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τη λίμνη των πηγών Αώου και κάποια σημεία όπου σχεδιάστηκαν κατά καιρούς φράγματα, όπως στο Αρκουδόρεμα και στη θέση Λάκκος του Παπά. Το όλο πρότζεκτ περιελάμβανε ενημερωτική εκδήλωση στη Βωβούσα και προβολή της ταινίας «Blue Heart» στους Πάδες.
Το τριήμερο έκλεισε με την ανάρτηση πανό «Όχι φράγματα στον Αώο/Vjosa» στο γεφύρι του Αώου στην Κόνιτσα.
Σε ανακοίνωσή της, η «Πίνδος Περιβαλλοντική» ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην κινητοποίηση (από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ιωαννίνων, την Trace your Eco από τη Θεσσαλονίκη και την κίνηση πολιτών Protect Aoos μέχρι την εταιρία Patagonia και την EcoAlbania ) και κυρίως όλους όσους συμμετείχαν και «απέδειξαν ότι αυτοί που επιβουλεύονται προς ίδιον όφελος τα οικοσυστήματα της περιοχής δεν παίζουν χωρίς αντίπαλο» όπως σημειώνεται.