ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Αώος, οι αθλητές και η «Πίνδος Περιβαλλοντική»

Εικόνα του άρθρου Ο Αώος, οι αθλητές και η «Πίνδος Περιβαλλοντική»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2019, 17:04
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την ανάγκη δημιουργίας ενός διακρατικού εθνικού πάρκου Αώου-Vjosa, που θα διασφαλίσει την προστασία του ποταμού από τις πηγές του ως τις εκβολές του στην Αλβανία, υπογραμμίζει η περιβαλλοντική οργάνωση «Πίνδος Περιβαλλοντική», με αφορμή τη διοργάνωση του 7ου αγώνα ορεινής ποδηλασίας «Protect Aoos mtb ultra 2019» που έγινε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στη Βωβούσα.

Ο αγώνας αυτός, από την πρώτη διοργάνωσή του ακόμη, είχε ως κεντρικό σύνθημα την προστασία του Αώου από την κατασκευή φραγμάτων και παρεμβάσεων που θα αλλοιώσουν τον ποταμό ανεπανόρθωτα. Η «Πίνδος Περιβαλλοντική», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υπήρξε  θερμός υποστηρικτής της διοργάνωσης ενισχύοντας την οικονομικά και συμβάλλοντας τα μέγιστα με το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό της στον καθαρισμό και σήμανση όλων των διαδρομών του αγώνα. Παράλληλα, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Διασώζοντας τον τελευταίο ελεύθερης ροής άγριο ποταμό-Βιόσα/Αώος» η «Πίνδος Περιβαλλοντική» ανέδειξε και συμπεριέλαβε αυτή τη χρονιά, τους αγώνες των κατοίκων της Βωβούσας, εντός ενός πανβαλκανικού δικτύου οργανώσεων «Save Blue Heart of Europe» που έχουν συνασπίσει τις δυνάμεις τους για την προστασία των ποταμών των Βαλκανίων από την κατασκευή φραγμάτων και έργων υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Οι συμμετέχοντες και οι αθλητές που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πολιτισμική και οικολογική σημασία αυτού του διασυνοριακού ποταμού, καθώς και για τις απειλές που αντιμετωπίζει όχι μόνο εντός των ελληνικών συνόρων αλλά και εντός της Αλβανίας. Ο Αώος μοιράζει τη διαδρομή του μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, δημιουργώντας για 272χλμ ένα σύστημα από πολύτιμους οικοτόπους και οικοσυστήματα που συμβάλλουν μοναδικά στην «τράπεζα» βιοποικιλότητας της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

Όπως και για τα περισσότερα ποτάμια, έτσι και για τον Αώο, η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή, καθώς τέτοιες παρεμβάσεις είναι ικανές να καταστρέψουν μέσα σε λίγες ημέρες όλη αυτήν την οικοσυστημική πολυπλοκότητα που χρειάστηκε αιώνες για να δημιουργηθεί. Στην Αλβανία ο Βιόσα αποτελεί το σύνορο για πολλές προστατευόμενες περιοχές, ωστόσο το ίδιο το ποτάμι δεν έχει ειδικό καθεστώς προστασίας. «Η απουσία ενός ολοκληρωμένου, διμερούς σχεδίου διαχείρισης μεταξύ των δύο χωρών για ολόκληρη τη λεκάνη απορροής του, άνοιξε τον δρόμο στους επενδυτές ώστε να προχωρήσουν σε σχέδια για την κατασκευή έργων υδροηλεκτρικής ενέργειας και στις δύο χώρες. Μπροστά σε αυτή την απειλή οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι χρειάζεται και οι δύο χώρες να συνεργαστούμε για την προστασία του κοινού μας αγαθού» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back