Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα ξενοδοχείο κάπου στην Καλιφόρνια

Εικόνα του άρθρου Ένα ξενοδοχείο κάπου στην Καλιφόρνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2018, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1976 οι Eagles κυκλοφόρησαν το magnum opus τους. Το Hotel California.

Το άλμπουμ που «τρίφτηκε» τόσο πολύ από τις ακροάσεις και έλιωσε στα πικάπ (αρχικά), έχασε μεν στην πορεία του χρόνου την αίσθηση ότι ακούς κάτι πραγματικά αριστουργηματικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έπαψε να είναι αριστούργημα.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Οι Eagles, οι κατεξοχήν εκπρόσωποι του αμερικάνικου FΜ Rock, έστω και αν αυτή η κατηγοριοποίηση υποβιβάζει το καλλιτεχνικό τους μέγεθος, έβαλαν ένα δίσκο στον οποίο συνυπήρχαν, εκτός από το χιλιοακουσμένο Hotel California, το Life in the fast lane, το New kid in town, το Victim of Love και κάμποσες θεωρίες συνομωσίας.

Το Hotel California κατηγορήθηκε ως «σατανιστικό», λόγω των «συμβολικών» στίχων του ομώνυμου τραγουδιού, αλλά και του εσωφύλλου κ.λπ. Οι γενεσιουργές αιτίες της θεωρίας είναι μάλλον η τρελή επιτυχία του άλμπουμ και οι διάφοροι αληθινοί μύθοι που το έζωσαν.

Για παράδειγμα, δεν είναι αληθές ότι στη φωτογράφηση συμμετέχει ο Άντον λα Βέι, ο πιο επιφανής σατανιστής της εποχής, αληθεύει όμως ότι οι Eagles ηχογραφούσαν δίπλα στους Black Sabbath και συχνά, έπρεπε να ξαναγράψουν τα κομμάτια, ειδικά το Last resort, λόγω του σαμπαθικού θορύβου. Ο Γκίζερ Μπάτλερ, μπασίστας των Sabbath, περιέγραφε αργότερα ότι οι Eagles πρέπει να άφησαν περίπου μια ουγκιά κοκαΐνη πάνω στον μείκτη του στούντιο.

 Επίσης, το Hotel California που και καλά είναι η εκκλησία του Σατανά, θα λεγόταν κανονικά… Mexican reggae (αν παρατηρήσετε το ομώνυμο κομμάτι, έχει τις… ρεγγογραμμές), ενώ παραλίγο το μεγαλύτερο χιτ του συγκροτήματος να μην υπήρχε ποτέ όπως το γνωρίσαμε, καθώς  ο Ντον Φέλντερ ήταν σίγουρος ότι το είχε γράψει αλλιώς, αλλά δεν έβρισκε το ντέμο…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back