Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα-Τουρκία: Επανέναρξη διερευνητικών επαφών

Εικόνα του άρθρου Ελλάδα-Τουρκία: Επανέναρξη διερευνητικών επαφών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2021, 21:24
ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε χρόνια μετά τη διακοπή των διερευνητικών επαφών, οι δύο πλευρές επιστρέφουν στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, στο τραπέζι των συζητήσεων ξεκινώντας από εκεί όπου το είχαν αφήσει το 2016 όταν  η Τουρκία αποχώρησε από τον διάλογο.

Ωστόσο δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες από την ανακοίνωση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και η Άγκυρα ρίχνει λάδι στη φωτιά με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιρρίπτουν ευθύνες σε Αθήνα και Βρυξέλλες αντίστοιχα. 

«Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα.

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή του με πρέσβεις κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε πως έχει καλές σχέσεις με τον Νίκο Δένδια και πως οι δύο άνδρες έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν, αν και δεν έχει ακόμα καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. 

Τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού διέψευσαν λίγο μετά διπλωματικές πηγές αναφέροντας πως αν και Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατηρούν προσωπική φιλική σχέση, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα.


Μόνο για θαλάσσιες ζώνες

Η Αθήνα από την πλευρά της διαμηνύει ότι πέρα από τα ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες δεν συζητά τίποτε άλλο.

«Είναι σημαντικό ότι οι διερευνητικές επαφές ξεκινούν μέσα σε κλίμα αποκλιμάκωσης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία, ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, κατέστησε σαφές ότι «δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση το θέμα προστασίας της εθνικής μας κυριαρχίας εφόσον βρίσκεται υπό διαρκή απειλή από την τουρκική πλευρά».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3