Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εκλογικές προτάσεις Ριζόπουλου…

Εικόνα του άρθρου Εκλογικές προτάσεις Ριζόπουλου…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2022, 10:45
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μετά από ένα διάστημα… mainstream δηλώσεων, ο Σπύρος Ριζόπουλος επέστρεψε στις μεγαλοστομίες και τις «άκυρες» διακηρύξεις.

Χτες, ο κ. Ριζόπουλος απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «να επιλέξουν σε εκλόγιμη θέση στο επικρατείας Έλληνες της Αλβανίας».

Επίσης, έδωσε μια ερμηνεία ότι «ο ορθός όρος για να αποκαλούμε τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές αυτές είναι ‘Έλληνες της Αλβανίας’», λέγοντας μάλιστα ότι «θα προσπαθήσει να τον επιβάλει στο δημόσιο διάλογο».

Ο όρος δεν είναι ακριβώς ορθός, καθώς ο συγκεκριμένος πληθυσμός αναγνωρίζεται ήδη ως ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας. Ο κ. Ριζόπουλος προφανώς έχει τους δικούς του λόγους που ανοίγει τέτοιο ζήτημα. Η αφορμή ήταν πάντως η ματαιωμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα χωριά της μειονότητας.

«Οι Έλληνες της Αλβανίας είναι σύγχρονοι πολίτες που βαδίζουν στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τους αξίζει λοιπόν μια ισότιμη αντιμετώπιση με τους Έλληνες απανταχού στον κόσμο. Καλώ τα τρία κόμματα που είναι σε τροχιά εξουσίας, Ν.Δ. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, να επιλέξουν σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια επικρατείας Έλληνες της Αλβανίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η ελληνική πολιτεία για να στηρίξει έμπρακτα τον ελληνισμό».

Παραμένει άγνωστο αν ο κ. Ριζόπουλος θεωρεί εξίσου σημαντική πχ την εκλογική πολυσυλλεκτικότητα στο Επικρατείας, σε ό,τι αφορά Αλβανούς της Ελλάδας, που είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς έλληνες πολίτες και δραστηριοποιούνται επίσης στη χώρα…

Ο κ. Ριζόπουλος έφτασε μέχρι τον… Τομ Χανκς, λέγοντας ότι είναι καλός μεν (προφανώς για να πάρει τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα, όπως καλοί είναι «και οι επιστήμονες της NASA», αλλά «προέχει όμως ο συμβολισμός και η εθνική μας θέση στα Βαλκάνια». Ενδεχομένως, αν κάποιος Έλληνας της Αλβανίας ή της Ελλάδας ή οποιουδήποτε άλλου μέρους του κόσμου θελήσει να βάλει υποψηφιότητα στις ελληνικές εκλογές, εφόσον είναι έλληνας πολίτης και έχει συμπληρώσει τα 25 του χρόνια, μπορεί να το κάνει.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους, για το οποίο υπάρχουν όχι αμελητέες αντιρρήσεις, ισχύει για τους διαμένοντες-ουσες τα τελευταία 2 έτη εντός ελληνικής επικράτειας κατά τα τελευταία 35 έτη και έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχουν ή το προηγούμενο έτος.

«Δεν πήραμε μελέτες για τον Λούρο»

Σχετικά με την υπόθεση του Λούρου, ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι στα έγγραφα που ζήτησε από τις εισαγγελία, δεν υπάρχουν μελέτες, αλλά τεχνικές εκθέσεις.

 «Δηλαδή ένας περιφερειάρχης παίρνει την υπηρεσία και της λέει να στείλει μια τσάπα κάπου και να βρει έναν τρόπο να εγγράψει το έργο. Έτσι λειτουργεί. Μάλιστα σε αυτές τις εκθέσεις υπήρξε εντολή παρέμβασης στην κοίτη. Σε ένα από τα έργα που παραγγέλθηκαν η τεχνική έκθεση αναφέρει ‘’… Οι εργασίες θα γίνουν κατά μήκος της κοίτης, αλλά και στο εσωτερικό του ποταμού προκειμένου να διευθετηθεί η ροή…’’. Είναι ξεκάθαρη λοιπόν η ευθύνη», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.

(φωτό αρχείου)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3