Ο Σπύρος Ριζόπουλος είναι ένας πολιτικός παράγοντας που, πολύ συχνά, λέει περισσότερα από όσα αντιστοιχούν στα γεγονότα και το παρασκήνιό τους. Ως επαγγελματίας επικοινωνιολόγος, ακολουθεί αυτή την πρακτική, η οποία άλλοτε δημιουργεί όντως πολιτικό χώρο, άλλοτε όχι.
Σήμερα (28 Αυγούστου 2023) και λίγο πριν να κλείσει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, ο κ. Ριζόπουλος έκανε περίπου το ίδιο πράγμα: μια συνέντευξη Τύπου με επίσημο χαρακτήρα, όπου έκανε τα εξής:
- Τοποθέτησε την παράταξή του, Ορίζοντες Ηπείρου, έναντι όλων, συνομαδώνοντας τις υποψηφιότητες των τριών παρατάξεων που στηρίζουν αντίστοιχα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, στον χαρακτηρισμό «Καχριμάνης και δύο εξαπτέρυγα».
- Παρέθεσε μια αρκετά εκτενή παρασκηνιακή, που ο ίδιος έκανε προσκηνιακή, διεργασία συζητήσεων με τα τρία κόμματα, που δεν κατέληξε κάπου-πέραν από μεμονωμένες υποψηφιότητες.
- Έκανε αρκετό «name dropping», είπε δηλαδή ονόματα στελεχών που σύμφωνα με τον ίδιο ενεπλάκησαν στις συζητήσεις με τα κόμματα και έπαιξαν κάποιο ρόλο.
- Επιφυλάχθηκε για το τι θα κάνει εάν τελικά δεν κερδίσει τις εκλογές στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Πιο αναλυτικά:
Καταρχάς, στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν, πλην του κ. Ριζόπουλου, ο «υπεύθυνος διεύρυνσης» Άλκης Λάνταβος, ο Μιχάλης Νάτσης, υποψήφιος στην Πρέβεζα και ο Τάκης Παππάς, γραμματέας της παράταξης.
Εν τάχει, ο κ. Νάτσης τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο της Πρέβεζας, γιατί όπως είπε ο κ. Ριζόπουλος, ο νομός παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Περιφέρεια Ηπείρου, με φαινόμενα διαπλοκής κ.λπ. Ο κ. Νάτσης τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η παράταξη έγινε και οργανωτικά τέτοια, από ένα ψηφοδέλτιο που ήταν στις προηγούμενες εκλογές.
Ο κ. Παππάς μίλησε για μερικά κομμάτια του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι εν μέρει, η υπερκάλυψη των θέσεων του ψηφοδελτίου (το +150% του νόμου Βορίδη) έγινε για να αποκλειστούν οι ανεξάρτητες παρατάξεις, τοποθετώντας σε αυτές και τους Ορίζοντες Ηπείρου, ως «στόχο».
Ο δε κ. Ριζόπουλος μίλησε για όλες τις συζητήσεις και επαφές που είχε με τα κόμματα. Με τη ΝΔ, είπε ότι τον Μάιο του ’22 υπήρχε «σαφής υπόνοια ότι το Μαξίμου δεν θα στήριζε Καχριμάνη» λόγω παραπομπής του, αλλά και ότι του ζητήθηκε να διαλύσει την παράταξη, για να υπάρξει εκλογική στήριξη. Στον τομέα της ΝΔ, δεν ανέφερε ονόματα, υπονόησε όμως τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενέπλεξε τους κ.κ. Σπίρτζη και Βασιλειάδη, καθώς και τον πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα. Είπε δηλαδή ότι, μέσω Σπίρτζη, υπήρχε στήριξη αλλά υπό τον όρο να περάσει από τρία στάδια (πρόταση στα όργανα, δημοσκόπηση, επιλογή μορφής στήριξης-αν δηλαδή θα είναι με χρίσμα ή κάτι άλλο), αλλά τελικά, «ο βασικός συνομιλητής παραιτήθηκε», όπως είπε ο κ. Ριζόπουλος.
Για το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε τόσο τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και τον πρώην βουλευτή Ιωαννίνων Βαγγέλη Αργύρη. Είπε δηλαδή ότι ο κ. Αργύρης μεσολάβησε για να γίνει συνάντηση, τον Αύγουστο του ’21, με τον –όχι ακόμα πρόεδρο, τότε- κ. Ανδρουλάκη, αλλά τελικά, υπήρξε «καθαρή αθέτηση συμφωνίας από το ΠΑΣΟΚ», με επιθυμία του κ. Αργύρη να μην προχωρήσει η συμφωνία.
Ο κ. Ριζόπουλος ουσιαστικά προκάλεσε τους αναφερόμενους να απαντήσουν, λέγοντας σε μια αποστροφή του λόγου του ότι είναι «ο δικός του λόγος έναντι των υπολοίπων» και ότι τελικά, «Καρχιμάνης, Στέφος, Ζούμπας συνομολογούν για να με αντιμετωπίσουν, γιατί δεν θέλουν την αλλαγή».
Για το πρόγραμμα, είπε ότι είναι «συνεκτικό, ρεαλιστικό και οραματικό» και διερωτήθηκε, πού είναι τα προγράμματα των άλλων παρατάξεων. «Αυτό υποδηλώνει ότι είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε και να κάνουμε το όραμά μας πράξη», όπως είπε.
Τέλος, για το καίριο ζήτημα, αν θα παραμείνει για δεύτερη περίοδο στο περιφερειακό συμβούλιο αν δεν αναδειχτεί η παράταξη περιφερειακή αρχή, ο κ. Ριζόπουλος επιφυλάχθηκε: «Θα σας απαντήσω στις 8 Οκτωβρίου» είπε, αποκρινόμενος στην ερώτηση του Τύπου Ιωαννίνων. «Θα κάνω το θεσμικά σωστό» πρόσθεσε και επανέλαβε ότι η παράταξη αυτή τη στιγμή κινείται με βάση το σχέδιο «πρώτοι από την πρώτη» Κυριακή…